Politică

Moisin, împrumută o coloană vertebrală...

<p>După ce, zilele trecute, într-o conferinţă de presă, Radu Moisin se declara nemulţumit că a nins la Cluj în plină iarnă, marţi, viceprimarul s-a arătat indignat că i-am cerut să se comporte cu decenţa cerută de funcţia publică pe care o ocupă.</p>

scrisoare moisinStimate dle. viceprimar Radu Moisin,

Pentru că dumneavoastră aţi ales stilul epistolar, deşi ultima dată când am verificat aveaţi numărul meu de telefon, mă văd nevoit să vă răspund pe aceeaşi cale.


În scrisoarea pe care mi-aţi trimis-o (prin intermediul Biroului de presă al Primăriei), explicaţi cum nu aţi influenţat în nici un fel Comisiile care s-au ocupat de repartiţiile ANL. Nici nu aţi fost acuzat de aşa ceva. Articolul la care faceţi referire nu vă acuză de nimic. Eventual, poate, vă acuză de faptul că nu vă ridicaţi la înălţimea morală cerută de funcţia publică pe care o ocupaţi. Iar asta este greu de măsurat.

Părerea mea, publică, este că o persoană care a decis – prin propria voinţă – să se dedice politicii şi interesului cetăţenilor trebuie să se abţină de la ORICE fapte, declaraţii şi gesturi discutabile, de natură să arunce chiar şi cea mai fină umbră de îndoială asupra probităţii sale morale.


În esenţă, faptul că pe lista repartiţiilor ANL figurează nume ale unor persoane „apropiate” dumneavoastră este o eroare morală, a cărei responsabilitate vă aparţine dumneavoastră şi persoanelor respective în egală măsură. Pentru că, nu-i aşa, şi persoanele cu pricina sunt persoane publice, apropiate de dumneavoastră nu doar prin calitatea lor de prieteni şi colaboratori, ci şi prin aceea de membri (unii cu funcţii importante) ai organizaţiei politice pe care o conduceţi. Acest lucru ar putea sugera chiar o formă „neortodoxă” de recompensare a activităţii politice a colegilor dumneavoastră de partid. (Şi asta – îmi permit o paranteză personală – într-un moment sensibil pentru partidul pe care îl reprezentaţi, aflat în centrul unor discuţii aprinse despre fapte de corupţie la nivel înalt.)

Faptul că aţi influenţat sau nu activitatea Comisiilor nu face subiectul articolului, ci umbra de îndoială asupra corectitudinii selecţiei. Iar faptul că în declaraţia de avere aţi „uitat” să specificaţi numele persoanei căreia i-aţi înstrăinat un autovehicul nu face decât să întărească suspiciunea că aţi avea ceva de ascuns.


În ceea ce priveşte rugămintea dumneavoastră de a preciza că NU VEŢI AVANTAJA NICIODATĂ PE NIMENI, vă rog, respectuos, să nu-mi cereţi să vă cauţionez pentru fapte viitoare. Nici pe dumneavoastră, nici pe altcineva.

În fine, o căsătorie este (sau ar trebui să fie) o bucurie pentru oricine, deci, personal, mă miră că folosiţi un ton ironic cu privire la acest aspect al articolului menţionat. Dacă vestea este pentru dumneavoastră o „surpriză”, pot doar să sper că ea nu este una neplăcută şi, de asemenea, să vă adresez scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de comunicarea publică a acestei informaţii.


Cu acelaşi respect,

Paul Niculescu


Directorul editorial al cotidianului Monitorul de Cluj, al portalului monitorulcj.ro şi al săptămânalului Ziarul Popular

 

PS. Întrucât scrisoarea dumneavoastră am primit-o prin e-mail marţi, la ora 18.40, prin intermediul unei colege a dumneavoastră de la Biroul de presă al Primăriei (din moment ce articolul vă viza pe dumneavoastră, nu instituţia, nu înţeleg de ce nu mi-aţi scris personal), sper că doamna a primit şi sporul cuvenit pentru orele suplimentare lucrate.

PPS. Acest text este un articol de opinie şi nu respectă regulile jurnalistice, dimpotrivă el reflectă întru-totul subiectivismul autorului.

abonare newsletter