Politică

UDMR “grăbeşte” statutul minorităţilor

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/02_ziua/peter-eckstein-kovacs.jpg" border="0" alt="Peter Eckstein Kovacs" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderii UDMR nu mai acceptă tărăgănarea proiectului privind statutul minorităţilor naţionale. Ei au anunţat că această lege este prioritatea numărul unu a Uniunii.</p>

Kelemen pune piciorul în prag: Prioritatea numărul unu a UDMR este Statutul minorităţilor naţionale. Eckstein-Kovacs Peter îl aprobă: “Lucrurile au fost tergiversate vreme de şase ani”.

Liderii UDMR nu mai acceptă tărăgănarea proiectului privind statutul minorităţilor naţionale. Ei au anunţat că această lege este prioritatea numărul unu a Uniunii.


Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen a declarat că prioritatea numărul unu a UDMR este proiectul Statutului minorităţilor naţionale. Kelemen a explicat că, dacă există o consecvenţă politică, proiectul poate fi adoptat foarte repede în Parlament, fie şi prin asumarea răspunderii Executivului.

Statutul minorităţilor, grăbit de Kelemen

Kelemen Hunor a explicat, într-o emisiune la Europa FM, că “statutul minorităţilor a fost scris, discutat în Guvernul Tăriceanu şi a fost o dezbatere lungă; din 2005 s-au spus toate argumentele pro şi contra. Am făcut şi noi compromisurile noastre şi eu cred că, în acest moment, nu mai există argumente noi”.


Kelemen a declarat că este optimist, dar a avertizat că “dacă nu există o voinţă politică şi o majoritate pentru ca acest proiect să fie adoptat în acest an, atunci vom avea o problemă”.

Eckstein crede că lucrurile au fost tărăgănate

Consilierul prezidenţial pe probleme ale minorităţilor, clujeanul Peter Eckstein-Kovacs, susţine că proiectul statului minorităţilor este tergiversat de ani buni, mai exact de şase ani.


“Cred că este o doleanţă corectă de a fi adoptat în timp previzibil, pentru că stă acolo de ani buni. S-au adoptat multe prin asumare. Acum, sigur că de dorit este ca toate legile să treacă prin Parlament, dar poate fi o soluţie şi asumarea răspunderii. Proiectul este de şase ani acolo, de pe vremea lui Tăriceanu, cred că se impune un sfârşit pozitiv în sensul acesta”, a explicat Eckstein pentru monitorul.

Mate subscrie

Deputatul Mate Andras susţine că adoptarea proiectului ar trebui făcută prin Parlament, iar asumarea răspunderii ar trebui să fie ultima variantă. “Dar îi dau dreptate distinsului meu preşedinte, Kelemen Hunor. Pentru că se doreşte acest lucru cât mai repede. Dacă nu reuşim până la sfârşitul sesiunii parlamentare, atunci eu nu exclud nici varianta asumării proiectului de către executiv”, a declarat Mate pentru monitorul.


Laszlo: “Statutul se referă la toate minorităţile”

Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, susţine că “dacă nu reuşim altfel, ne vom gândi la varianta asumării de către Executiv”. Laszlo este de părere că statutul minorităţilor nu îi priveşte doar pe maghiari, ci toate minorităţile din România. “Lucrurile au fost lăsate aşa vreme de vreo şase ani, deci este o prioritate acum”, a adăugat Laszlo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter