Politică

Dilema UDMR: cu PDL sau cu USL?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/congres-udmr.jpg" border="0" alt="congres udmr" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Unii liberali şi social democraţi clujeni susţin că UDMR şi-a luat doar un răgaz, lucrurile nefiind bătute în cuie în privinţa rămânerii la guvernare alături de PDL.</p> <p>Udmeriştii vor continua să joace la două capete şi să-şi negocize la sânge poziţia, susţin liberalul Horea Uioreanu şi social democratul Valentin Cuibus. Mai mult, ei cred că UDMR trebuie să îşi asume nişte riscuri şi să decidă acum, nicidecum înainte de alegerile din 2012, încotro o va lua. Încheierea pactului dintre PDL şi UDMR, aşteptată săptămânile acestea, ar putea “fereca” uşile Opoziţiei.</p>

UDMR nu a fost tranşantă

Decizia UDMR de a rămâne la guvernare alături de PDL îi determină pe cei din USL să se reorienteze sau să mai aştepte. Mesajele de curtoazie transmise de Opoziţie către UDMR, la Congresul de sâmbătă, au fost calificate de unii democrat liberali drept „disperate”.

Noul lider al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după alegerile interne de sâmbătă, că atât timp cât PDL se ţine de cuvântul dat, maghiarii rămân în Coaliţie. “Până când protocolul de colaborare funcţionează şi cuvântul dat este respectat, până când programul de guvernare este pus în aplicare, nu avem de ce să ne gândim la ieşirea din această coaliţie.(…) Când nu se respectă ceva, atunci avem o problemă, până acum s-a respectat. Cuvântul dat, cuvântul respectat – pentru mine este o valoare”, a declarat Kelemen Hunor.


Liberalii cred că UDMR trebuie să decidă

Liberalii susţin că USL are porţile deschise pentru alte partide, cu excepţia PDL, şi că UDMR trebuie să decidă acum, nu înainte de alegerile din 2012, pe ce drum vrea să meargă. “Nu pot semna acum pactul cu PDL şi să se decidă înainte de alegeri. Ei nu au fost tranşanţi, la Congres…”, a declarat Horea Uioreanu pentru monitorul. În ceea ce priveşte o colaborare cu alte partide mici, deputatul clujean a explicat că USL îşi doreşte acest lucru, dar cu partide europene, nu extremiste. “O colaborare cu PRM, la nivel naţional, este exclusă”, a punctat Uioreanu. Cât despre eventuale colaborări ale PDL cu partidele mici, deputatul liberal este de părere că acestui partid i s-ar putea alătura “trădătorii din UNPR” şi chiar Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. “Aceste partide sunt create de Băsescu şi Boc, este firesc să se îndrepte înspre PDL”, a explicat Uiroeanu.

Cuibus: “Udemeriştii îşi vor negocia la sânge poziţia”

Social democratul Valentin Cuibus este de părere că UDMR va continua “să joace la două capete”. Chiar dacă au spus că rămân la guvernare alături de PDL, ei au luat doar un răgaz pentru a-şi negocia la sânge priorităţile, susţine Cuibus. Autonomia teritorială este, potrivit lui Cuibus, prioritatea numărul unu a UDMR. “Autonomia administrativă este obiectivul cel mai important al lor acum, dar au şi alte priorităţi. Vor încerca să negocize la sânge tot ce îşi doresc să obţină. Dacă vor reuşi, vor rămâne la guvernare, dacă nu, nu. Nici oamenii lor nu se simt bine când merg în teritoriu şi sunt luaţi la întrebări”, a mai spus Cuibus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter