Politică

Macovei propune suspendarea pedeliştilor arestaţi

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/monica-macovei.jpg" border="0" alt="Monica Macovei" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Europarlamentarul PDL Monica Macovei propune ca membrii PDL arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau condamnaţi penal să fie sancţionaţi cu suspendarea de către viitoarea Comisie de integritate, ca 'o reacţie rapidă şi neechivocă, ce este fundamentală pentru imaginea partidului'.<br /> <br />Monica Macovei a făcut publice, luni, pe blogul personal, o serie de modificări ale Statutului PDL pe care le propune conducerii partidului.<br /> <br />Potrivit europarlamentarului PDL, prin aceste schimbări, motivele de sancţionare cresc, sunt definite clar şi sunt grupate în trei categorii: foarte grave, grave şi mai puţin grave.</p>

'Modelul pentru cele trei categorii de fapte şi sancţiuni este, în principal, statutul Partidului Popular din Spania, dar şi cel al CDU din Germania, precum şi altele, de la partide populare, de dreapta. Desigur, le-am adaptat problemelor din societatea românească', susţine Monica Macovei pe blog.

Printre faptele foarte grave se numără, potrivit acesteia, arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte de natură penală; tentativa de a cumpăra voturi sau de a influenţa intenţia de vot; încălcarea prevederilor Legii privind finanţarea partidelor; acţiunile împotriva intereselor financiare ale partidului sau constatarea calităţii de lucrător sau colaborator al Securităţii de către CNSAS.

Pentru arestarea preventivă, trimiterea în judecată sau condamnarea pentru fapte penale, suspendarea poate fi dispusă până la soluţionarea cauzei.

Faptele foarte grave se sancţionează, conform propunerilor lui Macovei, cu limitarea pentru o perioadă de 1-3 ani a dreptului de a fi ales sau numit în funcţii în PDL sau în instituţiile publice; suspendarea pentru 1-3 ani din partid şi din funcţiile deţinute în partid; demiterea din funcţii ocupate în PDL; retragerea sprijinului politic şi excluderea.

Ca alternativă, Monica Macovei mai propune, pentru faptele foarte grave şi grave, declanşarea procedurii speciale de sancţionare de către Comisia de etică, indiferent de funcţia deţinută în partid de persoana în cauză.

'Aceasta va permite o reacţie rapidă şi neechivocă ce este fundamentală pentru imaginea partidului şi respectarea principiilor politice şi etice ale acestuia', îşi motivează Macovei iniţiativa.

Din categoria faptelor grave descrise de Macovei fac parte: încălcarea Statutului, abandonarea nemotivată a responsabilităţilor delegate de partid, arogarea mincinoasă de funcţii, abuzul în funcţia publică. Macovei defineşte ca fapte mai puţin grave neglijarea responsabilităţilor, exprimarea ofensatoare la adresa altor membri de partid sau refuzul nemotivat de a plăti cotizaţia.

Pentru faptele grave sancţiunile se restrâng pe o perioadă de 6 luni-2 ani, iar pentru cele mai puţin grave pe termenul de maximum un an, mai propune aceasta.

De asemenea, Macovei propune şi reorganizarea Comisiei pentru statut, etică şi litigii şi alegerea celor 9 membri de Convenţia Naţională şi interdicţia ca aceştia să deţină funcţii la nivel naţional în PDL.

Puterile acestei comisii vor creşte prin posibilitatea de a iniţia cercetări şi de a aplica sancţiuni, emite avize obligatorii cu privire la respectarea criteriilor privind cariera politică. 'Orice numire în funcţii de partid sau instituţii publice se face doar cu avizul obligatoriu al Comisiei', precizează Macovei.

Comisia de statut, etică şi litigii va deveni Comisia naţională pentru Integritate, Carieră şi Statut, conform propunerilor lui Macovei.

Europarlamentarul democrat-liberal mai spune că, la cererea ei, a lui Sever Voinescu şi Cristian Preda, Comisia de statut a PDL a reluat duminica trecută discuţiile pe marginea modificărilor propuse, care iniţial fuseseră respinse aproape în totalitate. Macovei menţionează că de un an face eforturi pentru a-şi convinge colegii de necesitatea lor.

'Mă bucur pentru asta, dar atrag atenţia că cel mai important lucru va fi aplicarea lor, permanentă şi fără excepţii, din momentul adoptării lor formale,'' mai scrie aceasta pe blog.

Macovei spune că, prin modificările propuse, vor creşte exigenţele pentru intrarea în partid, fiind formulate 8 condiţii, faţă de 3 câte există în actualul Statut. Astfel, un pretendent la calitatea de membru al PDL trebuie, printre altele, să aibă o bună reputaţie, să nu fie trimis în judecată în România sau orice altă ţară democratică, să nu aibă condamnări pentru infracţiuni, să nu fi fost angajat sau colaborator al Securităţii.

Totodată, creşte rigurozitatea procesului de înscriere în partid: calitatea de membru PDL se dobândeşte pe baza unei adeziuni formulate în scris de către candidat, a unui CV şi a unei declaraţii pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile de înscriere. Creşte responsabilitatea şefului BPL prin propria semnătură privind îndeplinirea condiţiilor.

abonare newsletter