Politică

Codul Muncii, între moţiune de cenzură şi asumarea răspunderii

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/23_ziua/vasile-soporan.jpg" border="0" alt="Vasile Soporan" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Discuţiile privind asumarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii continuă să creeze reacţii în rândul Opoziţiei.</p> <p>PSD şi PNL au anunţat ieri că intenţionează să depună o moţiune de cenzură.</p> <p>De cealaltă parte, în Coaliţie, modificările noului Cod sunt binevenite, iar asumarea răspunderii de către Guvern pare să le surâdă celor de la Putere.</p>

UNPR “ţine” cu sindicaliştii

Deputatul clujean Vasile Soporan a declarat pentru monitorul că în urma întâlnirii cu parlamentarii UNPR “premierul Boc a acceptat continuarea dialogului cu partenerii sociali, deci şi-a însuşit această cerinţă a UNPR şi a acceptat propunerile noastre. Urmează ca în următoarele două săptămâni să continue dialogul social”.

Liderul UNPR, Marian Sârbu a declarat, la rândul său, în presa centrală că formaţiunea politică pe care o reprezintă şi-a urmărit angajamentul scris faţă de CNSLR Frăţia. Sârbu a adăugat că UNPR vrea să-i sprijine atât pe angajatori, care au nevoie de flexibilitate, cât şi pe salariaţi, care au nevoie de protecţie.


Vă reamintim că Emil Boc a acceptat cele două propuneri ale UNPR de modificare a Codului Muncii, care privesc reglementarea contractelor colective prin lege specială şi menţinerea contractului de muncă pe durată nedeterminată, ca regulă.

UDMR are câteva obiecţii

Şi membrii UDMR sunt de acord cu asumarea răspunderii de către Guvern pe noul Cod al Muncii, atâta timp cât modificările propuse de ei sunt acceptate.


Deputatul clujean Mate Andras a declarat pentru monitorul că una dintre modificări se referă la concedierile colective, unde cei disponibilizaţi ar trebui să aibă prioritate la reangajare.

Pe de altă parte, neîncheierea contractelor individuale de muncă ar trebui să fie considerată de noua legislaţie contravenţie, şi nu infracţiune.


De asemenea, Mate a adăugat că UDMR susţine propunerile UNPR referitoare la reglementarea contractelor colective de muncă prin lege specială şi menţinerea contractului de muncă pe durată nedeterminată ca regulă.

PSD şi PNL vor moţiune de cenzură

Senatorul clujean Alexandru Cordoş (PSD) a declarat pentru monitorul că asumarea răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii “este un abuz, asemenea celorlalte asumări, pe legea Educaţiei, de exemplu, pentru că a lipsit dialogul social”. “Nu îşi pot asuma răspunderea pe o lege atât de importantă, este incorect. A lipsit dialogul social, prevedereile sunt nedemocratice, antisociale chiar. Este foarte clar că este un abuz şi nu putem fi de acord, de aceea vom depune o moţiune de cenzură”, a declarat senatorul clujean.


Senatorul liberal Marius Nicoară consideră că legea în sine este nedreaptă. “A lipsit dialogul cu sindicatele, patronatele. Nu au fost dezbateri cu partenerii sociali”, a declarat Nicoară pentru monitorul.

Liderii Opoziţiei sunt nemulţumiţi de modificările aduse Codului Muncii şi de intenţia de adoptare a acestuia prin asumarea răspunderii de către Guvern. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat ieri că partidul pe care îl conduce şi PNL vor depune o moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

abonare newsletter