Politică

Emanuel Ungureanu, despre Planul pentru combaterea cancerului. „Realitatea de astăzi este că nu avem medicamente citostatice. Lipsesc seringi, vată sau ace de recoltare”

Medicamente lipsă pentru bolnavii oncologici, dar și consumabile sau instrumente chirurgicale de bază, avertizează deputatul Emanuel Ungureanu. Nu există „niciun fel” de norme la Planul Naţional de Combatere a Cancerului, susține deputatul USR.

Emanuel Ungureanu, despre dificultățile cu care se confruntă pacienții oncologici/Foto: Emanuel Ungureanu Facebook.com Emanuel Ungureanu, despre dificultățile cu care se confruntă pacienții oncologici/Foto: Emanuel Ungureanu Facebook.com

 

 


Guvernul a aprobat, joi, două acte normative privind implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România, potrivit unui anunţ făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

 


Deputatul Emanuel Ungureanu susține că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, minte când declară că a făcut normele la Legea pentru combaterea cancerului.

„În Monitorul Oficial nu există nicio hotărâre de Guvern cu norme noi la Planul național de combatere a cancerului!”, susține Ungureanu. 


Citostatice lipsă pentru pacienții cu cancer

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că la Institutul Oncologic Bucureşti lipsesc două medicamente citostatice necesare tratamentului bolnavilor de cancer, dar şi consumabile.

Potrivit acestuia, și în alte centre medicale din țară pentru bolnavii oncologici situația este una dificilă.


În unele cazuri, pacienții sunt nevoiți să cumpere pe cont propriu medicamente specifice procedurii de chimioterapie, a căror valoare este de mii de lei. 

„Două medicamente citostatice care nu se găsesc în Institutul Oncologic Bucureşti, locul unde, uneori, peste 1.000 de pacienţi intră pe această poartă. (...) În cea mai mare instituţie oncologică din Bucureşti avem lipsă medicamente fundamentale citostatice. (...) Doxorubicin şi Oxiplatin sunt două medicamente citostatice care nu există în terapia pacienţilor cu cancer. Înţeleg că sunt întârzieri din cauza unor contracte nesemnate de manager, a unor probleme legate de furnizori. Mai reţineţi un medicament care se numeşte Osetron şi care se dă preventiv înainte de chimioterapie pentru greaţă, pentru senzaţiile de vomă ale pacienţilor cu cancer. Se dă după ce se face chimioterapie. O pacientă de aici mi-a mărturisit că, împreună cu o fundaţie, a cumpărat de 5.000 de lei acest Osetron. Sunt zile în care nu sunt seringi, vată, ace de recoltare. Nu sunt consumabile”, a susţinut deputatul.

Pacienții cu cancer își cumpără medicamentele, își cumpără ace, seringi, își cumpără vată, își cumpără consumabile de zi cu zi, pentru că medicii dau din umeri și spun că nu sunt bani suficienți. Pacienților le este frică să iasă și să spună public ce probleme au, pentru că se simt șantajați de un sistem care îi obligă să tacă, îi șantajează cu lipsa tratamentului”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă deputatul USR Emanuel Ungureanu. 


Potrivit acestuia, aparatul de radioterapie „Electa” nu este pus în funcţiune, pentru că ar lipsi contractul de mentenanţă.

„Tot ce aţi văzut ieri în conferinţa de presă susţinută de domnul Ciolacu şi domnul Rafila sunt minciuni şi ceea ce vă spun eu se poate proba cu documente. (...) Ca la grădiniţă, domnul Rafila ne-a spus cum va fi, ce va fi într-un viitor insondabil. Realitatea de astăzi la Institutul Oncologic Bucureşti şi din alte zone din ţară este că nu avem medicamente citostatice. (...) Norme la Planul Naţional de Combatere a Cancerului înseamnă hotărâri de Guvern sau ordine în vigoare. Nu se va face”, a afirmat Ungureanu.

Potrivit lui Ungureanu, nu există bani suficienţi pentru pacienţii cu cancer.

Deputatul USR a adăugat că nu există „niciun fel” de norme la Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

„Există proiecte în primă lectură şi cam atât. Nu există registre naţionale de cancer. Singurul registru funcţional este la Institutul Oncologic din Cluj. 

Realitatea Planului de Combatere a Cancerului este că în teritoriu lipsesc tratamente fundamentale. Degeaba vorbeşte domnul Rafila despre un medicament oncologic nou care este introdus, pentru că el trebuie finanţat. Degeaba vorbeşte despre analize genetice noi care intră la decont, dacă acele fonduri de la Casa de asigurări se termină. (...) V-am spus ani de zile că banii se cheltuie pe pile, pe posturi, pe agenţii”, a mai arătat deputatul USR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Planul pentru combaterea cancerului. Emanuel Ungureanu: „Rafila minte. Ferească Dumnezeu să ai cancer în România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter