Politică

Eugen Tomac cere, de la Cluj, o reacție fermă a autorităților față de discursul lui Viktor Orban

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), europarlamentarul Eugen Tomac, și-a exprimat public indignarea și îngrijorarea față de lipsa de reacție a autorităților române în urma discursului lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

Viktor Orban, discurs xenofob la Băile Tușnad, 2023. FOTO: Facebook/ Orban Viktor Viktor Orban, discurs xenofob la Băile Tușnad, 2023. FOTO: Facebook/ Orban Viktor

 

 


Într-o conferință de presă susținută miercuri la Cluj, Tomac a subliniat că tăcerea autorităților este „inacceptabilă și de neînțeles” și a criticat absența unei reacții ferme din partea guvernanților.

 


Deși liderul PMP a subliniat că nu este în favoarea intrării în „jocul isteric” al lui Orban, el a insistat că este necesară o reacție fermă din partea statului român. În opinia sa, autoritățile române ar trebui să transmită lui Viktor Orban că un astfel de comportament nu este acceptat în România și să limiteze accesul său la astfel de evenimente. Prin urmare, Tomac a făcut apel la o poziție consecventă și hotărâtă, menită să protejeze relațiile bilaterale și să asigure respectul față de valorile și interesele României.

„Mi se pare inacceptabil și de neînțeles lipsa de reacție a autorităților române față de atacul lui Viktor Orban. De la București, o tăcere nimicitoare, pur și simplu este inexplicabil. Înțeleg că Orban nu mai este primit niciunde prin Europa și s-a instalat aici, la Tușnad an de an și ne dă lecții de antiromânism. Nu spun să intrăm în jocul lui isteric, pentru că el asta urmărește, dar trebuie o reacție fermă. A tăcea nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Dar să nu existe nicio reacție fermă din partea statului român mi se pare mult prea mult. Nu spun să intrăm în jocul lui isteric, pentru că el asta urmărește dar o reacție fermă, clară, nuanțată, cu prevederi clare ce țin de Constituția României trebuia să fie, trebuie să i se spună lui Orban acest lucru. Unui asemenea om nu ar mai trebui să i se permită accesul la astfel de evenimente în România”, a declarat Eugen Tomac. 


Discurs anti-UE, homofob și xenofob, la Băile Tușnad

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că l-a convocat luni pe ambasadorul Ungariei la București, după discursul controversat al lui Viktor Orban susținut sâmbătă la Băile Tușnad. MAE și-a exprimat „surprinderea față de prezentarea în discursul public al Prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”. 

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.


Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, despre discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: „Odios!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter