Politică

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță va negocia noile norme europene privind calitatea aerului

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță a fost numit săptămâna aceasta raportorul grupului Renew Europe pe dosarul revizuirii legislației UE privind calitatea aerului înconjurător.

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță

 

 


Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță a fost numit săptămâna aceasta raportorul grupului Renew Europe pe dosarul revizuirii legislației UE privind calitatea aerului înconjurător.

 


„Poluarea aerului continuă să fie principala cauză de mediu a deceselor premature în UE . În fiecare an, zeci de mii de romani mor prematur și un număr și mai mare de cetățeni suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Standardele europene privind calitatea aerului vor fi revizuite, dar și noi, ca țară, trebuie să ne facem partea. Este timpul să tratam poluarea aerului ca o prioritate națională și să conștientizăm că e nevoie de măsuri și invesții care să pună sănătatea cetățenilor pe primul loc”, a declarat, după numire, eurodeputatul sibian.

Comisia Europeană va stabili standardele UE privind calitatea aerului pentru 2030, obiectivul principal fiind reducerea la zero a poluării aerului până în 2050. De asemenea, propunerea legislativă le permite persoanelor a căror sănătate suferă de pe urma poluării aerului să primească o compensație în cazul constatării vreunei încălcări a normelor UE în materie de calitate a aerului.


Se vor îmbunătăți și cerințele privind monitorizarea și modelarea calității aerului, care vor permite verificarea mai precisă a respectării standardelor, inclusiv la niveluri mai scăzute ale concentrațiilor cunoscute în prezent ca fiind dăunătoare.

România se află în procedură de infrigement pentru nerespectarea normelor privind calitatea aerului. Monitorizarea calității aerului în țara noastră continuă să fie deficitară, iar mai multe orase se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește poluarea atmosferică.


Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR. Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional.

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță solicită Guvernului includerea construcției Noului Spital Județean Sibiu pe lista finanțărilor din Programul Operațional Sănătate

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul privind un nou mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM)

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a negociat acordul pentru combaterea defrișărilor la nivel global

Ultimele Stiri
abonare newsletter