Politică

Liz Truss este oficial noul premier al Marii Britanii

Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce s-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a la Castelul Balmoral din Scoția.

 

Truss, în vârstă de 47 de ani, este cel de-al 56-lea prim-ministru al Marii Britanii și a treia femeie care deține această funcție.  A fost pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când suverana britanică nu s-a aflat la Palatul Buckingham pentru numirea noului premier al țării, al 15-lea de când Elisabeta a II-a se află pe tron. 


The Guardian scrie că noul premier britanic urmează se întoarcă imediat la reședința 10 Downing Street din Londra și să susțină o declarați de presă jurul orei 16.00 (ora Londrei). Se așteaptă ca unul dintre primele sale acte semnificative în calitate de prim-ministru să fie un anunț cu privire la planurile de abordare a crizei prețurilor la energie.

Liz Truss a fost anunțată luni, 5 septembrie, câștigătoare a scrutinului intern din Partidul Conservator britanic, la capătul unei curse electorale care a durat aproape două luni și în care l-a învins pe contracandidatul său rămas în cursă, Rishi Sunak, ministru de finanțe în guvernul lui Boris Johnson. 


Rishi Sunak a avut 60.399 de voturi, iar Liz Truss 81.326 de voturi. A fost momentul care a încheiat o lună și jumătate de campanie electorală, declanșată de demisia lui Boris Johnson.

CITEȘTE ȘI:

Analiză Bloomberg. Criza energetică din Europa se va agrava în perioada iernii

Marea Britanie anunță livrarea „iminentă ” a unor lansatoare multiple de rachete către Ucraina

Rusia interzice intrarea în țară a premierului Boris Johnson și altor politicieni din Marea Britanie

abonare newsletter