Politică

Şedinţă de Guvern. Urmează să se aprobe normele privind amânarea ratelor la credite

Guvernul se va întruni miercuri, în şedinţă, urmând să aprobe normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare.

Nicolae Ciucă în ședință de Guvern. Sursa foto: Facebook Guvernul României Nicolae Ciucă în ședință de Guvern. Sursa foto: Facebook Guvernul României

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare şi amânare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane acordate debitorilor de către creditori din creditele ipotecare se stabileşte pe baza opţiunii debitorului şi este cuprinsă între una şi nouă luni.


Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative: au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv; data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată; nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Cabinetul Ciucă urmează să mai aloce 1.711.000 de lei pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Timiş şi Tulcea, afectate de calamităţi naturale. Suma provine din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe acest an.


Un alt proiect de hotărâre vizează acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.054.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 247 familii şi persoane singure din mai multe judeţe şi din Bucureşti care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă anunță o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți. Măsura, valabilă 3 luni

Premierul Ciucă e încrezător că în România nu rămânem fără gaz la iarnă: „Nu există niciun fel de temere”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Domnule Ciucă, Ciolacu, țineți darea de seamă la 1 an de guvernare la Fabrica de Zahăr din Luduș”

abonare newsletter