Opinii

Se dărâmă „Polivalenta”

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante investiții ale Primăriei orașului în ultimii ani. N-o să reiterez aici superlativele și oportunitățile pe care noua construcție le îndeplinește, în special, cele legate de capacitate, dotări, modernizare, adaptabilitate etc. E bună, e utilă, e frumoasă, a fost destul de scumpă, dar, cu chiu cu vai, s-a ridicat, cum spunea și primarul, integral din banii clujenilor.

N-am făcut aici un calcul de oportunitate după aproape un an de la inaugurare (deși ar fi util să se facă) și nici o investigație jurnalistică, care să scoată la iveală cine știe ce nereguli (deși surprizele nu pot fi niciodată excluse). Mi-a atras atenția un fapt recent,extrem de grav, și nu atât prin consecințele imediate, cât prin enormitatea prostiei, iresponsabilității și incompetenței celor puși să administreze această investiție publică majoră. 

Pe fapte, n-a trecut o săptămână de când a apărut știrea, aproape șocantă, a organizării în România a două meciuri demonstrative de snooker, la București și Cluj, între multiplul campion mondial Ronnie O'Sullivan și Stuart Bingham, deținătorul la zi al titlului mondial în acest exclusivist sport. Cum ar zice cineva, a căzut pleașcă! Mai mult, se confirmă oficial organizarea evenimentului și locația, care nu putea fi alta decât Sala Polivalentă. Vorbind cu măsură, nu trebuie să fii jucător profesionist de snooker, nici manager sau comentator sportiv, trebuie să ai doar un pic de bun simț, să te informezi, să întrebi și să înțelegi un pic lumea în care trăim pentru a vedea importanța unui moment sau a unei oportunități, pot spune, unice. Snookerul nu-i fotbal, să-l știe și să-l urmărească toată lumea, dar e un sport elitist și în aceste sfere, influente și exclusiviste, își găsește adepți și susținători. Cu alte cuvinte, nu trebuie să te vadă toți ca să contezi, dar e suficient să te vadă cine trebuie. Apoi niciRonnieO'Sullivan nu e Messi, să zicem, dar prin măiestrie, talent și personalitate face o figură aproape la fel de atrăgătoare, populară și de vizibilă precum alte vedete, de talia unor fotbaliști sau a lui Roger Federer în tenis, LeBron James în baschet, Alberto Contador în ciclism etc.


Cu alte cuvinte, e un vector extraordinar de imagine, atrage atenția și produce audiență în oricare colț din lume. Merg mai departe și spun că vor trece ani de aici înainte până să calce pe podeaua Polivalentei o vedetă de talia lui Ronnie și că niciun alt eveniment sau echipă, din orice sport, nu vor face din Cluj știre de talie mondială.Mai adaug că Ronnie este un jucător curtat și solicitat, dar și o persoană capricioasă, care, timp de un an de zile după câștigarea campionatului mondial din 2012, în ciuda tuturor insistențelor, a refuzat să mai joace snooker. Chiar și acum este extrem să selectiv și de exclusivist în acceptarea multiplelor oferte. Subliniez, trebuie să fii tare prost să ratezi un asemenea eveniment, mai ales dacă vrei să capeți vizibilitate și amplitudine și să fii capitală culturală europeană.

Evenimentul este pe care să fie anulat la Cluj (dacă nu este deja) din vina unui/unor iresponsabili. Iată cum explică post-factum directorul sălii acest eșec, indisponibilitatea sălii în 22 noiembrie, rezervată unei partide de MMA (lupte în cușcă): „Am omis, din păcate, nu aveam calendarul la mine. Cei de la MMA au un eveniment pe 23, iar în contract scrie că şi duminica, 22 noiembrie, sala le este rezervată. Domnii (organizatorii partidei lui O’Sullivan) trebuiau să se gândească mai din timp şi să facă o cerere. Dar i-am spus domnului Thiess că-i aşteptămşi altă dată, cu alte evenimente. Îmi pare foarte rău. Şi mie îmi place mult snooker-ul”, a explicat acest Ionuţ Rusu, intitulat director al Sălii Polivalente.


Nici nu mai discut oportunitatea financiară (la București se cer și se vând bilete cu minim 20 euro), nici cea de imagine, nici șansa unică ratată. Mă gândesc cine administrează o investiție publică de 13-15 milioane de euro și la prăpastia și absurditatea unei asemenea explicații. Iar concluzia nu poate fi decât una singură și urgentă: DEMISIA. Cu asemenea specimene manageriale, dacă nu s-a surpat încă „Polivalenta”, sigur se va prăbuși tot ce s-a construit până acum în jurul ei.

abonare newsletter