Opinii

TIFF 2014 se deschide cu un film de Oscar

Două filme-eveniment vor marca deschiderea şi închiderea celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Filmul de Oscar Philomena deschide TIFF 2014, iar experimentul Boyhood va marca finalul festivalului. 
Pe 30 mai, începând cu 20.45, gala de deschidere va aduce câteva surprize şi un titlu nominalizat, printre altele, la Oscarul pentru Cel mai bun film, Philomena, în regia lui Stephen Frears. În ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, spectatorii vor avea ocazia să asiste la proiecţia celui mai aşteptat film al anului, Boyhood, un experiment unic pentru care Richard Linklater a câştigat Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

Nominalizată la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur şi patru premii BAFTA, Philomena e adaptarea cărţii The Lost Child of Philomena, bazată pe o istorie adevărată: timp de 50 de ani, irlandeza Philomena Lee (Judi Dench) şi-a căutat fiul dat spre adopţie, fără voia ei, de către mănăstirea la care fusese crescută. Jurnalistul Martin Sixsmith (Steve Coogan) o ajută să dea de urma lui şi să desluşească un caz controversat care implică Biserica Catolică. Filmul a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, în 2013, şi a stârnit numeroase reacţii, inclusiv din partea Bisericii Catolice şi a mănăstirii vizate.


Tot în premieră în România, TIFF aduce Boyhood, noul film al regizorului seriei Before Midnight/ Sunrise/ Sunset. Richard Linklater a filmat periodic, timp de 12 ani, evoluţia reală a personajului său, adolescentul Ellar Coltrane. Un film profund personal, Boyhood surprinde eforturile unui cuplu divorţat (Ethan Hawke şi Patricia Arquette) de a-şi creşte fiul. 

Pe lângă aceste două premiere-eveniment, alte trei titluri vor fi proiectate pe ecranul uriaş din centrul Clujului: Wałęsa: Man of Hope, un film biografic despre celebrul activist şi politician laureat cu premiul Nobel, fost preşedinte al Poloniei, Lech Wałęsa; Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri, un documentar de impact despre protestele din Piaţa Universităţii, din iarna lui 2012; In Order of Disappearance/ Kraftidioten care se anunţă unul dintre hit-urile anului în cinematografe. Acesta din urmă este un film noir norvegian în care sfârşesc în moduri inventive vreo 20 de personaje, amintind de Fargo sau Pulp Fiction. 


Programul complet al proiecţiilor din Piaţa Unirii va fi anunţat la sfârşitul lunii aprilie.

Preţul unui bilet pentru gala de deschidere din 30 mai, care va începe la 20.45, este 30 de lei. Pentru filmul de închidere, care va fi proiectat în Piaţa Unirii pe 8 iunie, de la 21.45, un bilet cumpărat în avans costă 10 lei, iar în ziua proiecţiei — 12 lei. Pentru studenţi şi pensionari, preţul este 8 lei. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter