Opinii

Fotografia anului la World Press Photo

O fotografie care arată imigranți africani sub lumina lunii cu telefoanele mobile îndreptate către cer, în speranța de a prinde rețeaua, a câștigat titlul de 'Fotografia anului' la prestigiosul concurs de fotojurnalism World Press Photo, au anunțat organizatorii, transmite AFP.

Fotografia americanului John Stanmeyer, în care singura sursă de lumină sunt lumina lunii și ecranele mobilelor ridicate de cei porniți în căutarea unei vieți mai bune, a fost făcută în februarie 2013 pe o plajă din Djibouti, loc de tranzit al imigranților veniți din Somalia, Etiopia sau Eritreea.

Imaginea surprinsă de Stanmeyer 'deschide discuția asupra multor alte subiecte: tehnologie, mondializare, imigrație, sărăcie, alienare, umanitate', a declarat o membră a juriului, Jillian Edelstein. Mai mult, fotografia îi pune într-o lumină diferită pe imigranți: aceștia 'apar în atâtea fotografii murdari și demni de milă, dar această fotografie nu este atât romantică pe cât este de plină de demnitate', a apreciat la rândul său Susan Linfield, o altă membră a juriului prezidat de Gary Knight, de la agenția fotografică VII.


John Stanmeyer — care lucrează pentru VII și a făcut fotografia premiată pentru National Geographic — se concentrează în activitatea sa îndeosebi asupra nedreptăților sociale, sărăciei și drepturilor omului și a făcut numeroase călătorii în Asia și Africa, unde a surprins mai ales ravagiile produse de tsunami și de războiul civil din Sudan.

Juriul a ales din aproape 100.000 de fotografii înscrise în concurs de 5.754 de fotografi din 132 de țări, dintre care au primit recompense 53 de fotografi din 25 de țări, la nouă categorii.


De menționat că între fotografiile premiate se numără și una realizată în satul maramureșan Breb (vezi Galeria Foto). Fotografia, care prezintă o familie locală strângând o căpiță de fân, a fost realizată în vara lui 2012 de fotografa de origine azeră Rena Effendi și a obținut locul trei la categoria 'Portrete observate', scrie Agerpres.

 

abonare newsletter