Opinii

VIDEO - Cântecele uimitoare ale unei fete analfabete din Ţara Haţegului, reînviate la Cluj, după 100 de ani

O seară de o importanţă istorică, petrecută în satul Râu de Mori din judeţul Hunedoara, în 9 decembrie 1913 a fost readusă la viaţă, la Cluj-Napoca, în 9 decembrie 2013.

Exact în urmă cu 100 de ani, pe 9 decembrie 1913, în satul Râu de Mori, judeţul Hunedoara, se petrecea o scenă foarte importantă pentru păstrarea folclorului autentic românesc: celebrul compozitor şi folclorist Bela Bartok asculta fascinat cântecele unei fete analfabete, de 19 ani, Paraschiva Mitucă, şi le punea de îndată pe note. Fata i-a cântat în acea seară 17 cântece populare, autentice, curate. Specialiştii vremii, dar şi cei din perioada contemporană au rămas uimiţi de "simplitatea sofisticată" a cântărilor fetei, dar şi de vocalizele complicate ale prietenelor ei care cântau uneori în cor cântecele Paraschivei.

Bela Bartok a poposit în Ţara Haţegului din decembrie 1913 până în ianuarie 1914, timp în care a cules 454 de melodii vocale şi instrumentale, dintre acestea doar 8 nefiind înregistrate.


Scena se repetă cu alţi actori şi alt public

Exact 100 de ani mai târziu, în 9 decembrie 2013, cântările uimitoare ale Paraschivei Mitucă s-au făcut auzite din nou, într-un loc mai îndepărtat cu câteva sute de kilometri de satul Râu de Mori şi cu un alt fel de public. Meritul îi aparţine profesorului Ioan Haplea de la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca şi celor 50 de studenţi ai săi care au reînviat cântările fetei din Ţara Haţegului în cadrul unui spectacol de 40 de minute, la Muzeul Etnografic Cluj-Napoca. 13 din cele 17 cântece ale Paraschivei au fost reunite sub numele "Arheologii Sonore. Paraschiva Mitucă şi cântările ei" şi prezentate unui public restrâns.

Profesorul Ioan Haplea a precizat că toate cântările fetei din Râu de Mori vor fi imprimate în scurt timp pe un DVD. "Comemorăm de fapt momentul acesta cu totul deosebit. Programul din seara aceasta a fost scris acum exact 100 de ani de Bela Bartok într-un sat de la intrarea în Parcul Naţional Retezat şi care se numeşte Râu de Mori. În plină maturitate folclorică se întâlneşte cu un repertoriu devenit clasic, un repertoriu necontaminat, curat şi întâlnirea aceasta generează o colecţie care cuprinde 454 de melodii din Hunedoara şi Haţeg. Dintre aceste melodii, 17 sunt cântate de o tânără de 19 ani, analfabetă, care se numea Paraschiva Mitucă împreună prietenele adolescenţei ei. Dintre aceste cântece, noi vom cânta 13", a spus prof. univ. dr. Ioan Haplea.


Şapte icoane din Râu de Mori

Cele 13 cântece au fost prezentate în şapte "tablouri" care sunt de fapt ciclul vieţii: "De zburat", "De dorit", "De împlinit", "De Jucat", "De Urat", "De Năcaz", "De jelit" şi "De zburat". "Este uimitor cum la 19 ani poţi să acoperi acustic, să pui la adăpost sub cântare toate lucrurile pe care le ai începând cu naşterea şi terminând cu moartea. Fata aceasta, la 19 ani, avea un repertoriu de o sofisticată simplitate", a precizat profesorul Haplea.

Tot spectacolul a fost o reînviere a traseului tinerei Paraschiva care îşi dorea să zboare la cer: au fost interpretate cântecele "de zburat", de pe balconul sălii muzeului, apoi, treptat cei 50 de studenţi au coborât în sală ca la final să urce din nou şi să încheie tot cu cântecele " de zburat". "Spectacolul l-am gândit ca un parcurs între sus şi jos. Astfel a fost reînviat traseul tinerei Paraschiva care îşi dorea să zboare la cer", a conchis profesorul Ioan Haplea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter