Opinii

Protestul nu e o vacă. Sau despre alternanța perioadelor în care oamenii devin activi public

Unul dintre premiile Ig Nobel din acest an, o parodie a premiilor Nobel, care sunt oferite cercetătorilor care “întâi te fac să râzi, apoi te pun pe gânduri”, a fost acordat unui grup de biologi care studiind zece vaci gestante a găsit două regularități privind comportamentul lor:

(1) şansa ca o vacă aşezată să se ridice în picioare crește cu durata şederii, şi
(2) şansa ca o vacă stând în picioare să se așeze nu depinde de durata statului în picioare.

Protestele antiguvernamentale din ultimele săptămâni au stimulat dezbateri intense privind urmările lor posibile în următoarele săptămâni şi luni. Ce se va întâmpla cu proiectul RMGC, cu proiectele de extragere a resurselor naturale din alte zone ale ţării sau din alte ţări? Vor avea protestele un impact asupra relațiilor dintre guverne şi companii miniere sau chiar și cu alte  tipuri de corporaţii internaționale?


Citiţi articolul integral AICI!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Gabriel Bădescu, doctor în sociologie, este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (UBB Cluj) și șeful catedrei de Științe Politice.

Cogitus.ro este o publicaţie de policy brief care încearcă să se structureze într-o voce raţională şi analitică în dezbaterea publică din România, intenţionează să ofere cititorului o selecţie de ştiri şi teme cu adevarat importante, o analiză structurată a politicilor publice, accesul la studii şi cercetări relevante şi o perspectivă raţională asupra viitorului.

Etichete: protest
abonare newsletter