Opinii

Telenovelă cu aur și final fericit

Ca geolog, am înghiţit, în ultima săptămînă, tone de tîmpenii debitate pe toate posturile de televiziune, legate de subiectul Roşia Montană (toate, în afară de TVR, care difuza romanţe, desigur).

 Doar un exemplu de ieri seară, dintr-o dezbatere: 

Directorul RMGC: - Valoarea zăcămîntului de la Roşia Montană este de 9,8 miliarde de dolari...


O ţoapă proastă, deci ministru: - Dar cum aţi cîntărit dumneavoastră aurul ăla din interiorul muntelui?

Directorul a rămas în freeze cu cea mai rotundă gură pe care am văzut-o la televizor, după filmările paparazzeşti cu Gyorfi într-un motel. 


Bun. În afară de acest exemplu de tembelism flagrant, cohorte de părerişti de toată mîna şi de conspiraţionişti de cafenea şi-au extras în spaţiul public mucii din nas, cu tot cu neuronul stingher agăţat de, cu titlul de opinii avizate. Nu mă pot abţine, încă un exemplu:

Tatăl şcolii româneşti de şantaj de presă, azi parlamentar PNL, face o flotare logică demnă de Gătaia, sub eticheta de dezvăluire cutremurătoare: "Există o metodă MULT MAI IEFTINĂ de a extrage aurul, nu cu cianuri, ci cu tiosulfat de sodiu, brevet românesc!". Dar ăia de la RMGC, ce să vezi, ai dracu, vor mai scump şi mai otrăvitor. Geaba le zice Naşu că măi copii, că nu-i bine, ascultaţi la un om bătrîn - ei nu şi nu, batman, batman! 


O singură concluzie, după orele pierdute de-ampulea la televizor, că mă obligă meseria: în spaţiul public nu contează argumentele, contează emoţia. O spuseseră alţii înainte dar nu i-am crezut integral, revenind obsesiv la logica argumentaţiei lucide, ce nu valorează nici doi bani. Asta e comunicarea, aşa se joacă în războiul ultimelor zile ale USL, interese PSD contra interese PNL, minerii ieşiţi din pericolul de moarte al subteranelor turistice, îmbrăţişaţi de copilaşi şi de soţii în lacrimi - contra tinerii intelectuali antisistem şi pro-mămăruţe pe fir de iarbă, care n-au avut şansa defulării în cenaclurile Flacăra.

Vreţi telenovelă, vă dau una, sub formă de propunere care să stoarcă lacrimi de emoţie pe umerii minerilor, deveniţi eroi naţionali:


FIECARE bănuţ pe care statul român îl scoate din afacerea Roşia Montană să fie folosit INTEGRAL (e redundant, dar să priceapă de la hipster pîn la babă), INTEGRAL deci, pentru DEZVOLTAREA ÎNVĂŢĂMÎNTULUI ROMÂNESC, pentru educaţia copilaşilor noştri, pentru viitorul generaţiilor viitoare, pentru o lume care să nu mai aibă de ales între tembelii de azi care se vor preşedinţi - dintre care unul va şi ajunge, între babe idioate şi muhaiele de trei lei ajunse în guvern ca să se mire acolo că apa conţine hidrogen, între poluare şi supravieţuire, între uciderea cîinilor şi viaţa copiilor, şi buahaha şi buahaha, şi mă opresc aici, căci mi-e inundată tastatura în valuri de lacrimi fierbinţi pentru neamul şi ţeara mea...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Alin Bena locuiește la Săcărâmb (Hunedoara), în „Triunghiul de aur” din Țara moților.

Este jurnalist din 1991, a lucrat la Mediafax, a realizat talk-show-uri la ProTV, Realitatea TV și Antena 1 și a fost redactor șef al cotidianelor Hunedoreanul (Deva) și Ziarul Clujeanului. Din 2012 este consultant politic și freelancer.

Îl puteți citi pe Cioara vopsită http://alinbena.blogspot.ro/ și pe Facebook https://www.facebook.com/alin.bena.

abonare newsletter