Opinii

Ministrul Culturii: Clujul nu are şansele Sibiului la titlul de Capitală Culturală Europeană de a fi susţinut politic şi economic

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că toate oraşele înscrise în competiţia pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 nu vor avea şansa Sibiulu, care a fost susţinut atât politic, cât şi economic.

Daniel Barbu a declarat într-o conferinţă de presă la Prefectura Cluj că actualul Guvern nu are banii necesari pentru a sprijini oraşele care s-au înscris în această competiţie.

“La Timişoara am declarat şi le-am urat succes şi le doresc să-şi atingă obiectivul, dacă asta vor, de ce să nu le doresc să ajungă acolo unde intenţionează să ajungă? Le-am şi spus atunci timişorenilor că această competiţie va fi foarte dură, sunt multe oraşe importante, la ora aia ştiam de candidatura oraşelor Iaşi, Craiova, Alba Iulia şi Braşov. Din punct de vedere sentimental, Clujul este oraşul meu. Aici am făcut facultatea. Tuturor oraşelor înscrise în competiţie le doresc succes. E important nu atât din punct de vedere al prestigiului pe care câştigarea competiţiei îl va aduce oraşului, prestigiul trece, e important procesul însuşi, ce fac cetăţenii, oricât ar vrea primăria, prefectura, dacă cetăţenilor nu le pasă, ce este frumos şi important este acest proces de mobilizare în jurul unei cauze. Niciunul dintre aceste oraşe, inclusiv Clujul, nu va avea şansa Sibiului, Sibiul a avut atunci şi o şansă politică şi una economică. Nu ştiu dacă Timişoara, Iaşi, Cluj sau Craiova vor găsi o susţinere europeană, influenţă, presiuni cum a avut Sibiul să devină capitală culturală europeană. Sibiul a avut sprijinul Luxembourg-ului, care a făcut presiuni, dar şi şansa unui moment de boom economic, a avut şansa unor investiţii, nu mai investiţii străine. Mai mult, Guvernul a investit 200 milioane de euro, bani pe care actualul Guvern nu mai poate să trimită în oraşe pentru reabilitare şi modernizarea infrastructurii culturale. Nici guvernul de mâine nu va mai putea face acest lucru, din orice ţară a lumii. Noi nu vom mai apuca bugetar acele vremuri. Nu mai sunt îndeplinite aceste două condiţii pentru niciun oraş”, a declarat ministrul Daniel Barbu.


Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, în luna martie, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat.

"Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (...)", declara Barbu.


Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

Până acum şi-au manifestat intenţia de a candida oraşele Arad, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Sfântu Gheorghe şi Iaşi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter