Opinii

Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze un Institut al Filmului

Ministerul Culturii vrea să înfiinţeze Institutul Naţional al Filmului, care va avea ca scop colecţionarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului de filme, instituţia putând înfiinţa filiale ale Cinematecii Române în localităţi din ţară în vederea susţinerii culturii cinematografice.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), aflat în prezent în perioada de consultare publică, Institutul Naţional al Filmului va fi o instituţie publică de cultură cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Institutul Naţional al Filmului va fi finanţat din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Institutul va fi lansat în contextul reorganizării Arhivei Naţionale de Filme - o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei -, ca urmare a comasării prin absorbţie cu Studioul Video Art şi cu Studioul de Creaţie Cinematografică din Bucureşti, care se desfiinţează.


În cadrul Institutul Naţional al Filmului va funcţiona Cinemateca Română şi Laboratorul de Restaurare a Peliculei.

Astfel, Institutul Naţional al Filmului va îndeplini funcţia de depozit legal şi voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, pentru materialele primare şi intermediare ale acestora, precum şi pentru alte materiale şi documente privind istoria cinematografiei naţionale şi universale.


În vederea conservării, restaurării şi valorificării filmelor cinematografice româneşti, Institutul Naţional al Filmului va beneficia de 3% din Fondul cinematografic, în baza unui protocol încheiat cu Centrul Naţional al Cinematografiei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter