Opinii

Un scriitor român a câştigat una dintre cele mai importante distincţii literare europene

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, una dintre cele mai importante dinstincţii literare europene, premiul urmând să îi fie înmânat la începutul lui septembrie, conform Mediafax.ro.

Premiul este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk). Câştigătorii obţin o bursă şi dreptul de şedere la castelul din oraşul Leuk timp de două luni anual, pentru o perioadă de cinci ani.

Ceremonia de decernare a premiului va fi organizată pe 1 septembrie, iar laudatio pentru Mircea Cărtărescu va fi rostit de Ernest Wichner, scriitor şi traducător german originar din România, directorul Literaturhaus Berlin.


"«Orbitor», trilogia fantastică a lui Mircea Cărtărescu, având o nemărginita fluiditate narativă, conciliază cu lumea amintirea autorului despre Bucureştiul socialist al copilăriei sale. Cărtărescu stăpâneşte toate registrele şi tonalităţile şi foloseşte cu măiestrie toate mijloacele preluate de la clasici precum Swift sau Proust până la elemente fantasy şi horror pentru a crea un univers artistic de o mare expresivitate a limbii, în centrul căruia se află tânărul de odinioară", se arată în motivaţia juriului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter