Național

Planurile românilor de Crăciun și Revelion, afectate de lipsa Certificatului Verde. Cum își petrec sărbătorile?

Mulți români spun că pandemia de Covid-19 le-a afectat planurile de Crăciun și Revelion, în special din lipsa Certificatului Verde. Află cum își petreceau românii sărbătorile de iarnă înainte de pandemie și cum și le petrec acum.

Planurile românilor de Crăciun și Revelion, afectate de lipsa Certificatului Verde. Cum își petrec sărbătorile? Planurile românilor de Crăciun și Revelion, afectate de lipsa Certificatului Verde. Cum își petrec sărbătorile?

 

 


Peste 3 din 10 români spun că planurile de Crăciun din acest an le-au fost afectate de pandemia de Covid-19 și un procent similar susțin că același lucru s-a întâmplat cu Revelionul.

 


Pandemia le-a stricat planurile de Crăciun românilor, în principal în privința întâlnirilor cu membri ai familiei, din țară ori străinătate, cu prietenii, dar și participarea la petreceri.

15% dintre participanții la sondaj au menționat călătoriile în țară, iar 10% călătoriile în străinătate. La sondaj au participat 1.184 indivizi de 18 ani și peste.


Cum le-a stricat pandemia planurile de Crăciun românilor?

Motivele pentru care planurile de Crăciun au fost afectate sunt teama de îmbolnăvire cu Covid-19, reducerea veniturilor în perioada pandemiei, restricțiile de călătorie existente între țări, restricțiile de circulație în localitățile din România, dar și obligativitatea certificatului verde pentru anumite activități.

33% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.


Cât privește Revelionul, cei mai mulți dintre respondenți au spus că pandemia le-a afectat întâlnirile cu prietenii, întâlnirile cu membrii familiei din țară și participarea la petreceri. Motivele principale invocate de participanții la sondaj care au spus că le-au fost afectate planurile de Revelion de către pandemie sunt: reducerea veniturilor în perioada pandemică, teama de îmbolnăvire, faptul că alte persoane nu au certificat verde ori restricționarea activității operatorilor economici, dar și restricțiile de călătorie între țări.

31% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Revelion este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.


Crăciunul, înainte și în timpul pandemiei

Dacă înainte de pandemie 67% dintre români obișnuiau să petreacă Crăciunul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta doar 43% vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Crăciunul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (42% față de 27%).

19% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Crăciun, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.

8% dintre respondenți au afirmat că își petreceau Crăciunul la o cabană sau la un hotel din România, însă doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.

4% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Crăciunul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece această sărbătoare în singurătate.

Revelionul, înainte și în timpul pandemiei

Înainte de pandemie 49% dintre români obișnuiau să petreacă Revelionul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta un procent similar (45%) vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Revelionul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (28% față de 36%).

22% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Revelion, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.

13% dintre participanții la sondaj obișnuiau să petreacă noaptea dintre ani la restaurant sau la o petrecere organizată; doar 1% dintre respondenți vor petrece Revelionul la fel și în acest an. 10% dintre respondenți  au afirmat că își petreceau Revelionul la o cabană sau la un hotel din România, doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.

3% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Revelionul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece noaptea dintre ani în singurătate.

CITEȘTE ȘI:

Un angajat din trei ia în calcul să își schimbe jobul după sărbători. Care sunt nemulțumirile de la birou?

Ce nu e bine să faci în ziua de Crăciun? Lucruri interzise pe 25 decembrie, care îți aduc probleme

Ultimele Stiri
abonare newsletter