Național

România declară persona non grata un diplomat rus, după cazul românului arestat pentru trădare care a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective militare NATO. Reacția Moscovei.

România expulzează un diplomat rus, după ce anterior un cetățean român a fost arestat pentru trădare în favoarea Moscovei. Rusia amenință cu un răspuns „adecvat”.

Se încing spiritele. România expulzează un diplomat rus, după cazul românului arestat pentru trădare în favoarea Moscovei. Rusia amenință cu un răspuns pe măsură/Foto: Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe /Sursa: Ambasada Rusiei în România Facebook.com Se încing spiritele. România expulzează un diplomat rus, după cazul românului arestat pentru trădare în favoarea Moscovei. Rusia amenință cu un răspuns pe măsură/Foto: Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe /Sursa: Ambasada Rusiei în România Facebook.com

 

 


Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, potrivit unei informări publicate de Ministerul Afacerilor Externe.

Se încing spiritele între România și Rusia

Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.


CITEȘTE ȘI: 
Un român, arestat pentru trădare. A trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare NATO.

„Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti”, arată sursa citată.

Acuzații de spionaj în favoarea Moscovei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, vineri, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.


„Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, a anunţat DIICOT.

Rusia amenință cu un răspuns „adecvat”

Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei din România, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit media de stat ruse.


„Rusia va da un răspuns adecvat”, a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti.

Anterior, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în România a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde i-a fost comunicată decizia de declarare a diplomatului rus persona non grata.


În aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Federaţiei Ruse în România în persoana lui Vladimir Lipaev, care l-a înlocuit pe Valeri Kuzmin.

România a expulzat un diplomat rus şi în august 2022. La fel ca şi atunci, nici acum nu este dat publicităţii numele diplomatului expulzat. 

În ultimele două luni, ca răspuns la expulzarea diplomaţilor săi, Rusia a luat decizii similare în privinţa mai mult diplomaţi străini

Parlamentul European cere Rusiei să restituie integral Tezaurul României

În martie 2024, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Moscovei să restituie Bucureştiului partea rămasă din patrimoniul naţional al României (91,5 tone de aur pur, obiecte culturale şi arhive istorice), care a fost trimisă Rusiei ţariste spre depozitare în 1916 şi 1917 „pentru a o proteja de distrugere în timpul Primului Război Mondial”. 

CITEȘTE ȘI: 
Parlamentul European cere Rusiei să restituie integral Tezaurul României. Peste 91 de tone de aur au părăsit țara la începutul secolului XX.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat declaraţiile părţii europene drept „curată obrăznicie” şi a adăugat că UE „a furat 300 de miliarde de dolari Rusiei”. Medvedev se referea la activele ruseşti îngheţate de Occident după invazia pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022 în Ucraina.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un român, arestat pentru trădare. A trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare NATO.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, atac vehement la adresa României după ce UE a cerut returnarea tezaurului. „Românii nu sunt o națiune”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter