Național

Șeful CJ Prahova, cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii. Ar fi primit peste 16 milioane lei de la un om de afaceri. Iulian Dumitrescu și-a dat demisia din conducerea PNL.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită şi fals în declaraţii.

Președintele CJ Prahova, plasat sub contrl judiciar. Iulian Dumitrescu și-a anunțat demisia de la conducerea PNL/Foto: Iulian Dumitrescu Facebook.com Președintele CJ Prahova, plasat sub contrl judiciar. Iulian Dumitrescu și-a anunțat demisia de la conducerea PNL/Foto: Iulian Dumitrescu Facebook.com

 

 


Potrivit procurorilor anticorupție, Iulian Dumitrescu ar fi primit de la un om de afaceri peste 16 milioane de lei, prin intermediul unor rude, anchetatorii formulând în cazul său şi acuzaţii de fals în declaraţiile de avere. Procurorii anticorupție au descins, joi, la domiciliul președintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu și la membri ai familiei acestuia, în cadrul unor percheziții dintr-un dosar care vizează infracțiuni de luare de mită și fals în declarații. 

 


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de șeful CJ Prahova și sora lui Dumitrescu, pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi cumnatul acestuia, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Mită și fals în declarații. Ce spun procurorii anticorupție?

„Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei. Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova”, potrivit DNA


„Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023. Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului.

CITEȘTE ȘI: 
Reacția liberalilor în cazul perchezițiilor DNA la președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu. „Vom aplica codul etic PNL”.

Cei doi complici, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu Iulian, sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia”, arată DNA. 


Totodată, inculpatul Dumitrescu Iulian în declarațiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 și 15.06.2023, după caz:
- ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei
- nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei
- nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2.
Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc.

În cauză procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici.


Dumitrescu și-a anunțat demisia de la conducerea PNL

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat joi seara că demisionează din toate funcţiile deţinute în PNL, în urma anchetei DNA.

Acesta este prim-vicepreşedinte PNL şi preşedinte al PNL Prahova.

„Având în vedere existenţa dosarului în care DNA mi-a adus acuzaţiile prezentate public, am luat decizia să demisionez din toate funcţiile din partid, deoarece partidul nu are nicio legătură cu această speţă”, a scris pe Facebook Iulian Dumitrescu.

„PNL are încredere în Justiţie şi va aplica statutul şi Codul etic ale partidului”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, referitor la situaţia prim-vicepreşedintelui partidului Iulian Dumitrescu, vizat de percheziţii DNA.

Stroe a adăugat că liberalii nu au comentat niciodată deciziile Justiţiei.

„Niciodată nu am comentat deciziile Justiţiei, niciodată nu am pichetat sediile DNA, cum alte partide au făcut-o - ultimul a fost chiar USR, când Vlad Voiculescu a fost acuzat oficial - nu vom aveam nici de data aceasta un comportament ostil instituţiilor statului”, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Percheziții DNA la președintele CJ Prahova. Iulian Dumitrescu, suspectat de luare de mită și fals în declarații. „Nu am nimic de ascuns”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter