Național

Peste 3.700 de tone de deşeuri, oprite în 2022 la intrarea în România. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria

Circa 3.780 de tone de deşeuri, din diverse state, au fost întoarse de la frontiera română de autorităţi, în 2022. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria.

Tone de deșeuri oprite la intrare în România/ captură foto Poliția de Frontieră Tone de deșeuri oprite la intrare în România/ captură foto Poliția de Frontieră

 

 


Potrivit datelor publicate pentru primele 11 luni ale anului, au fost identificate peste 246 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Europa (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Austria, Ungaria, Elveţia, Olanda, Serbia, Italia, Suedia, Danemarca, Franţa, Macedonia, Polonia, Slovacia), dar şi din Turcia şi Canada.

 


„În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 3.780 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu. 

Ulterior, deşeurile, constând în metal şi hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României”, a transmis Poliţia de Frontieră.


Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria 133 cazuri unde au fost descoperite peste 787 de tone de deşeuri oprite la intrarea în România, în P.T.F. Borş II, P.T.F. Nădlac II şi P.T.F. Vărşand.

  • Sighetu Marmaţiei, PTF Petea – 41 cazuri cu peste 610 tone de deşeuri.
  • Frontiera cu Bulgaria - ITPF Giurgiu, fiind înregistrate 64 de cazuri cu aproximativ 1193 de tone de deşeuri.
  • Garda de Coastă – unde au fost înregistrate aproximativ 6 de cazuri, poliţiştii de frontieră împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa au descoperit în total peste 156 de tone de deşeuri.
  • ITPF Iaşi, PTF Galaţi – un transport cu aproximativ 19 de tone de deseuri.
  • ITPF Timisoara, PTF Stamora Moraviţa – un transport cu aproximativ 19 de tone de deseuri de aluminiu.

În funcţie de specificul fiecarui caz, fie au fost întocmite dosare penale, sub aspectul introducerii în ţară a deşeurilor în scopul eliminării şi/sau neutilizarea acestora în scopul pentru care au fost introduse - Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, fie a fost dispusă măsura nepermiterii intrarii în ţară pentru transporturile respective.

CITEȘTE ȘI:

România generează 22 de milioane de tone de deșeuri pe an, cantitate mai mare decât producția de grâu

Ultimele Stiri
abonare newsletter