Național

Sondaj IRES: Mai bine de jumătate dintre români consideră că anul 2022 a fost mai prost pentru România decât 2021

Un sondaj realizat de IRES arată că peste jumătate dintre românii intervievați consideră că anul 2022 a fost unul dificil. De altfel, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate.

Mai bine de jumătate dintre români cred că 2022 a fost un an prost pentru România/ captură foto:  Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Mai bine de jumătate dintre români cred că 2022 a fost un an prost pentru România/ captură foto: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Un sondaj IRES relevă că 45% dintre românii intervievaţi spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie.

 

Cercetarea sociologică arată că 19% dintre intervievaţi au uneori dificultăţi financiare, iar 18% au răspuns că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, în timp ce 2% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, sondajul mai arată că doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, 34% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce 39% nu sunt prea mulţumiţi, 19% nu sunt deloc mulţumiţi, iar 1% nu ştiu şi nu răspund.

Peste jumătate dintre participanții la sondaj (57%) spun că anul 2022 a fost mai prost pentru România decât 2021, iar un procent similar (56%) recunosc că în acest an au avut sentimentul că țara noastră este amenințată de război.


În anul 2022, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 64% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, 57% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor, 25% au amânat plata unei facturi la utilităţi, iar 6% au declarat că au suferit de foame.

Au economisit bani în acest an 46% dintre respondenţi, 33% au împrumutat bani de la membri ai familiei, 24% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi şi 14% de la bancă.

De asemenea, în 2022, românii au fost îngrijoraţi de:

creşterea preţurilor - 35%, 


frica de boală - 18%, 

războiul în zona României - 15%, 


lipsa locurilor de muncă -10%, în timp ce doar 5% au fost îngrijoraţi de criza politică, 4% de reducerea veniturilor, 3% de nesiguranţa locului de muncă sau lipsa de perspectivă, mai arată sondajul.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 - 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2.5%. 

CITEȘTE ȘI:

Românii, tot mai îngrijorați privind extinderea războiului din Ucraina în țara noastră

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

Cartofii, zahărul și uleiul, în topul scumpirilor. Gazele s-au scumpit cu peste 70% de la începutul anului

abonare newsletter