Napi Hírek

KORONAVÍRUS. Újabb korlátozó intézkedések: ami eddig ajánlott volt, most kötelező. Iohannis a hadsereg segítségét kérte

A koronavírus-járvány fékezését célzó újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy ami eddig ajánlott volt, ezután kötelezővé válik.

„Megállapodtunk abban, hogy további intézkedésekre van szükség a fertőzés terjedésének fékezése, lassítása érdekében. Így új korlátozások kerülnek bevezetésre abban az értelemben, hogy az, ami eddig javaslat volt, most kötelezővé válik” – mondta az államfő a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel és Victor Costache egészségügyi miniszterrel folytatott egyeztetést követően.

Iohannis közölte: az embereknek továbbra is lehetőségük lesz elmenni a munkahelyükre és bevásárolni a legszükségesebbeket. A hatósági vagy otthoni karanténban lévő személyek számára elektronikus felügyeleti rendszert készítenek elő, hogy a korlátozó intézkedéseket mindenki maradéktalanul betartsa.


Arról is döntöttek, hogy a hadsereg személyzete fogja segíteni a rendfenntartó erők, vagyis a rendőrség és a csendőrség munkáját. Az elnök emlékeztetett, hogy a 65 év fölötti nemzedék a legveszélyeztetettebb, ezért számukra külön korlátozásokat vezetnek be. „Saját érdekükben gyakorlatilag állandóan otthon kell tartózkodniuk” – mondta Iohannis.

Az egészségügyi személyzet védelmét kérte Iohannis a kórházmenedzserektől

„Tisztelt kórházmenedzserek, tudom, hogy a járvány miatt súlyos problémákkal küzdenek, és tisztában vagyok vele, hogy nagy a nyomás az egészségügyi személyzeten. Ebben a helyzetben még inkább azon kell lenniük, hogy minden erőfeszítésükkel biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását, de – figyelem – úgy, hogy közben ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi személyzet védelmére is!” – mondta az elnök a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián.


Az on-line megbeszélésen Ludovic Orban kormányfő, Marcel Vela belügyminiszter, Victor Costache egészségügyi miniszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Lucian Bode szállításügyi, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter is részt vett.

Iohannis arra kérte a kórházmenedzsereket, hogy védjék az orvosokat, az egészségügyi személyzetet, és biztosítsák számukra a szükséges eszközöket. Kifejtette, prioritásként kell kezelni az orvosi személyzet tesztelését, hogy ne ismétlődjön meg a Szucsáva megyei kórház „felháborító” esete, ahol több orvos és ápoló is megfertőződött koronavírussal.


Az új rendelkezések szerdán, március 25-én lépnek érvénybe.

Citește în limba română despre acest subiect AICI și AICI!

Ultimele Stiri
abonare newsletter