Napi Hírek

Boc üzeni: „Kedves egyetemista, te maradsz, az autód mehet haza!”. A polgármester tagadja, hogy nincs elég parkolóhely Kolozsváron

Kolozsvár „nem rugalmas” és „nincs gumiból”, hogy a lakosok kénye kedve szerint lehessen nyújtani, vallja Emil Boc, Kolozsvár főpolgármestere.

Mivel az utóbbi másfél évben közel 50.000 darabbal bővült a gépjárművek száma Kolozsváron, Emil Boc szerint nem kell meglepődnünk, hogy túlzsúfolt a város, a lakosok pedig „nem tudnak már lélegezni sem”. A polgármester viszont nem hajlandó beismerni, hogy Kolozsváron a parkolóhelyek hiányával kell szembesülni és rámutat arra, hogy a központi parkolókban rengeteg szabad hely marad.

„A sportcsarnoknál, a stadionnál (Cluj Arena) 700 parkolóhely van, közel kétharmada szinte mindig szabad. Reggelente látni szoktam a parkolóházak helyzetét, mindenhol számos szabad parkolóhely marad. Amíg ez így lesz, addig ne mondják, hogy nincsenek parkolóhelyek Kolozsváron! A stadion 6-8 percnyi sétára van a központtól” – mondott Boc egy rádióműsorban.


„Emberek, nem építhetünk minden egyes központi helyen parkolóházat, hisz ez a város korlátozott kapacitása. Úgy gondolom, még mindig vannak alternatív megoldások azok számára, akik törvényszerűen parkolnának. Persze, mindenki azt szeretné, hogy a bolt előtt parkoljon, megigya a kávéját, a teraszon bámuljon, de ez már nem így működik!” – folytatta a polgármester, majd figyelmét az egyetemistákra fordította.

Az egyetemista marad, az autó... halad!

Március elsejétől új szabályok lépnek érvénybe az egyetemi hallgatók, mesterisek és doktori hallgatók számára. 2,8 millió euróba „fáj” a kolozsváriak zsebének az, hogy az egyetemisták ingyen utazhassanak a tömegközlekedési eszközökkel 2020-ban is. Ennek ellenére, számos vidékről érkezett egyetemista nem mond le a saját kocsijáról, bár ez sem a lakosoknak, sem Bocnak nem tetszik.


„Új tömegközlekedési stratégiát dolgoztunk ki az egyetemi hallgatók számára, pontosan azért, hogy a tömegközlekedés használatára ösztönözzük őket. Nem tilthatjuk meg nekik a saját autójuk használatát, de azt sem tűröm el, hogy az egyetemi kampuszok környékén tönkretegyék az utcákat az autóikkal, amelyeket meg sem mozdítanak, akadályozzák a forgalmat, hatalmas dugókat teremtenek!” – vallotta Boc.

„Március elsejétől rugalmasabbá vált a stratégia, havi 120 utazás jár az egyetemistáknak, bármilyen vonalon. Ezt Kolozsvár közpénzéből fizetjük nekik, egy utazás egy óráig tart, bárhonnan bárhova eljuthatnak a városban! Nyugodtan elmondhatom így, kedves egyetemista, rendben van, ha a szesszió, a vakáció vagy a tanév kezdése előtt autóval elhozod a dolgaid. Ezt követően viszont az autódnak vissza kell mennie oda, ahonnan származol, mert Kolozsvár megteremti neked ezeket a szállítási alternatívákat. Kétlem, hogy 120 utazásnál több kellene” – mondotta Kolozsvár főpolgármestere.


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter