Napi Hírek

FOTO/VIDEO Világítás Kolozsváron, gyertyák és virágok borították el a Házsongárdi temetőt

Több tízezer gyertya és virág lepte be péntek este a kolozsvári Házsongárdi temető sírjait.

A jó idő is kedvezett, számos kolozsvári kinézett a Házsongárdi temetőbe gyertyát gyújtani, virágot helyezni szeretteik sírjánál. Bár a halottakról hivatalosan november 2-án emlékezünk meg – halottak napján, november 1-én pedig Mindenszentek ünnepe van, számos virág és gyertya borította el a központi temető sírjait péntek este, világításkor.

Egyeseknek újabb alkalom volt rég nem látott családtagjaikkal találkozni, mások pedig magányosan, csendben osontak a sírok között, gyertyát gyújtani, virággal emlékezni halott feleségükről, férjükről, szülökről, nagyszülökről, barátokról vagy, legfájdalmasabb esetekben, halott gyerekeikről.


Sokan megálltak, ha csupán néhány perc erejéig is, a Claudiopolis Requiem Orchestra Requiem aeternam című műsorát meghallgatni. A Vlad Eniu karmester által vezényelt zenekar megható koncertje Schubert Ave Maria-ját, Verdi Requiem aeternam-ját vagy Mozart Lacrimosa-ját is belefoglalta, lelki békét, nyugalmat árasztva a közönség felé.

Az égett viasz illata teljesen beborította a temető sötét járdáit, amelyeket csak a gyertyák parányi lángja világított meg. Voltak akik nem feledkeztek meg azokról a nevezetességekről sem akik örök álmukat alusszák a Házsongárdban, legyen az Gheorghe Dima, Emil Racoviță, Ion Agârbiceanu vagy Iuliu Hațieganu, illetve Apáczai Csere János, Brassai Sámuel, Bánffy Miklós vagy Janovics Jenő.


Néhány sír sötétben maradt, senki nem gyújtott gyertyát, senki nem hagyott virágot. Talán csak nem érkeztek meg a szerettek november 1-ére...

fotó&videó: Raymond Füstös / Monitorul de Cluj


Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: Kolozsvar
abonare newsletter