Napi Hírek

Kelemen Hunor: "Szabadon és büntetlenül akarjuk használni nemzeti szimbólumainkat!" Visszaválasztották az RMDSZ elnökét

A romániai magyarok szabadon és büntetlenül akarják használni nemzeti szimbólumaikat - hangsúlyozta szombaton, az RMDSZ kolozsvári kongresszusának második napján Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

"Mi Romániára úgy tekintünk, mint egy többnemzetiségű országra, amelyben a magyar nemzeti közösséget államalkotó közösségként látjuk, és az ehhez elvárható, az ehhez járó jogokat és tiszteletet kérjük. Ne tekintsen senki minket másodrangú polgároknak, ne tekintsenek úgy ránk, mint nemzetbiztonsági kockázati tényezőre. Nem vagyunk mi senki ellenségei, részesei vagyunk a magyar nemzetnek, és ezt a világ legtermészetesebb tényeként éljük meg, ugyanakkor állampolgárai vagyunk a román államnak. Ez a mi kiindulópontunk ma is, amikor egyéni és közösségi jogainkért harcolunk, ma, amikor nemzeti és közösségi szimbólumainkat szabadon és büntetlenül akarjuk használni, és ma, amikor a gazdasági felzárkózásunkért partnereket keresünk", állította Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök egy versenyképes magyar közösséget szeretne és egy "erdélyi magyar jövőt".


"Jövőképünk egyszerű szavakkal leírható: szülőföldünkön erős magyar közösségként megmaradni. Ehhez még hozzá kell tennünk azt is, hogy versenyképes, gazdaságilag megerősödő, felzárkózó és fejben is erős emberek alkotta magyar közösségként akarunk megmaradni szülőföldünkön. Én hiszek abban, hogy ez lehetséges. Hiszek abban, hogy Erdélyben van jövő, és van erdélyi magyar jövő. Ezt nekünk állandóan újra kell fogalmaznunk, és nekünk kell a politika és a társadalomszervezés eszközeivel segítenünk. Sikeres közösség akarunk lenni, a siker közössége. De a sikert sehol nem adják ingyen, dolgozni kell érte. Dolgozni sokat, dolgozni kitartóan, nem téveszteni szem elől a célt, és megőrizni a munka elvégzéséhez szükséges eszközt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség is csak egy eszköz közösségünk kezében. Szövetség a magyarokért, szövetség a jövőért”, mondta Kelemen Hunor.

1.200 küldött és meghívott részvételével pénteken és szombaton Kolozsváron zajlott az RMDSZ tisztújító kongresszusa. Egyedüli indulóként szombaton, az RMDSZ kolozsvári kongresszusának második napján, Kelemen Hunort visszaválasztották az RMDSZ szövetségi elnökévé. A 757 leadott szavazatból Kelemen Hunor 728 támogató és 26 ellenszavazatot kapott, három szavazat érvénytelen volt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter