Externe

Inundații DEVASTATOARE în Brazilia. Cel puțin 34 de oameni au murit și peste 1.300 și-au pierdut locuințele. VIDEO

Ploile torenţiale care au lovit începând de marţi regiunea Recife, capitala statului Pernambuco (nord-estul Braziliei), au făcut cel puţin 34 de morţi, dintre care 29 în decursul ultimelor 24 de ore, potrivit celui mai recent bilanţ al Apărării Civile.

Brazilia se confruntă cu o serie nouă de inundații devastatoare/ Foto: captură ecran Mirielson Farias - Facebook Brazilia se confruntă cu o serie nouă de inundații devastatoare/ Foto: captură ecran Mirielson Farias - Facebook

 

„De miercuri la prânz şi până sâmbătă aceasta, 34 de decese au fost înregistrate în acest stat” dintre care 29  în decursul ultimelor 24 de ore, potrivit aceleiaşi surse.


 

Peste 1.300 de persoane şi-au pierdut locuinţele în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a exprimat pe Twitter „condoleanţe şi solidaritatea pentru victimele acestei triste catastrofe”.

A precizat că a decis să mobilizeze trupe ale Ministerului Apărării „pentru a ajuta la operaţiunile de ajutor şi a oferi asistenţa umanitară necesară familiilor sinistrate”.
 



Cel mai grav accident s-a produs sâmbătă dimineaţă când 19 persoane au pierit într-o „importantă alunecare de teren” la Jardim Monteverde, la graniţa dintre Recife şi municipalitatea Jaboatao dos Guararapes.

Şase alte persoane şi-au pierdut viaţa într-o altă alunecare de teren în municipalitatea Camaragibe. Două persoane au murit la Recife şi un alt deces s-a înregistrat la Jaboatao dos Guararapes.


Potrivit unul alt bilanţ, numărul total de morţi a fost de 33 în statul Pernambuco după ce ploile au început să lovească regiunea în noaptea de marţi spre miercuri. „Cinci alte decese au fost deja înregistrate în timpul furtunii de marţi”, a precizat Apărarea Civilă într-un comunicat.

Situaţia s-ar putea agrava

În înregistrările video publicate pe reţelele de socializare apar străzi largi inundate în mai multe municipalităţi, case care se dărâmă şi alunecări de teren. Între vineri seară şi sâmbătă dimineaţă, au fost înregistraţi 236 de milimetri de precipitaţii în anumite regiuni ale capitalei Pernambuco, potrivit municipalităţii.

Acest volum este echivalentul cu peste 70% din cantitatea de precipitaţii preconizată pentru întreaga lună mai în oraş. Potrivit agenţiei pentru apă şi climă din Pernambuco, situaţia s-ar putea agrava, întrucât ploile vor continua în următoarele 24 de ore pe teritoriul statului.

Anul trecut, sute de brazilieni şi-au pierdut viaţa în inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploi torenţiale. În februarie, peste 230 au murit în oraşul Petropolis, fosta capitală a Imperiului brazilian în secolul al XIX-lea, în statul Rio de Janeiro (sud-est).

Precipitaţiile puternice au transformat străzile în râuri învolburate şi au provocat alunecări de teren în cartierele sărace din zonele de deal, care au măturat totul în calea lor.

Luna trecută, în acelaşi stat, 14 persoane şi-au pierdut viaţa tot în urma unor inundaţii şi alunecări de teren. Printre victime s-au aflat o mamă şi cei şase copii ai săi, îngropaţi de vii de o alunecare de teren care le-a dărâmat locuinţa, potrivit autorităţilor.

Întrucât o climă mai caldă este de asemenea mai umedă, încălzirea climatică creşte riscurile şi intensitatea inundaţiilor provocate de precipitaţiile extreme.

 

CITEȘTE ȘI:

7 persoane au murit după ce un fragment uriaş de stâncă s-a prăbuşit peste câteva şalupe cu turişti în Brazilia. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter