Externe

Locuitorii din Shanghai, nemulțumiți din cauza măsurilor de izolare

Locuitorii din Shanghai şi-au exprimat vineri frustrarea faţă de accesul la alimente şi de izolarea tot mai extinsă a metropolei chineze, care se confruntă cu cel mai grav focar epidemic înregistrat de la începutul pandemiei de COVID-19.

Locuitorii din Shanghai, nemulțumiți din cauza măsurilor de izolare/ Sursă foto: https://www.ndtv.com Locuitorii din Shanghai, nemulțumiți din cauza măsurilor de izolare/ Sursă foto: https://www.ndtv.com

 

 


Pentru a evita o izolare generală a oraşului Shanghai, autorităţile au impus un lockdown alternativ în cele două părţi ale metropolei pentru testarea celor 25 de milioane de locuitori.

 


Estul oraşului (Pudong) a fost complet închis de luni, timp de patru zile. De vineri a venit rândul părţii de vest (Puxi), pentru aceeaşi durată.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Cu toate acestea, zone extinse din Pudong, unde se află principalul aeroport internaţional al oraşului şi zgârie-norii emblematici din cartierul său de afaceri, au rămas închise din cauza depistării unor cazuri pozitive.

„Este, de fapt o izolare generală a oraşului”, a scris un utilizator al reţelei sociale Weibo adăugând că „multe străzi şi complexe rezidenţiale din Pudong sunt încă în lockdown”.


Primăria a publicat joi seară un plan de ieşire din izolare, care prevede în special prelungiri ale măsurilor de lockdown în cazul descoperirii unor cazuri pozitive. Anunţul de la începutul săptămânii de lockdown a provocat un aflux de consumatori în supermarketuri.

Chiar şi aplicaţiile de livrare la domiciliu a produselor proaspete se luptă să ţină pasul cu cererea, care a explodat odată cu izolarea a milioane de locuitori din Shanghai.


„Numărul de livratori este limitat. Aşa că mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 7 dimineaţa ca să stau la coadă online în aplicaţia mea”, a declarat pentru AFP Sun Jian, în vârstă de 29 de ani, în izolare în Puxi.

„Înainte de izolare, cumpărasem multă mâncare din supermarketurile de lux. Aveau stocuri, dar scump”, a precizat Sun Jian care a subliniat că lockdown-ul este „prost gestionat”.

Confruntat cu aceste nemulţumiri, un înalt oficial din cadrul primăriei, Ma Chunlei, a recunoscut joi că pregătirile au fost „insuficiente”.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri peste 7.200 de noi cazuri pozitive la nivel naţional. Cu toate că aceste cifre sunt mici în comparaţie cu multe alte ţări, ele sunt ridicate pentru China, unde autorităţile aplică o strategie zero COVID-19, care are ca scop prevenirea apariţiei de noi cazuri. Aceasta constă în mai multe măsuri: izolări, carantină prelungită la sosirea pe acest teritoriu sau chiar monitorizarea deplasărilor prin intermediul aplicaţiilor mobile. 

 

CITEȘTE ȘI:

China înăsprește măsurile de izolare în provincia Jilin după escaladarea contagierilor cu COVID-19

Ultimele Stiri
abonare newsletter