Externe

Imagini APOCALIPTICE surprinse pe cerul Spaniei. Un strat de praf portocaliu din Sahara „s-a aşternut” peste mai multe orașe. FOTO/VIDEO

Cerul a devenit portocaliu în provincia Alicante și mai multe orașe din Spania. De vină a fost o furtună de nisip saharian, care a adus cu ea rafale de peste 80 de km/h.

Imagini APOCALIPTICE surprinse pe cerul Spaniei. Un strat de praf portocaliu din Sahara s-a așternut peste mai multe orașe spaniole. FOTO/Sursa foto: Linda Lord-Alicante Weather Alerts-Covering Alicante Province/Facebook Imagini APOCALIPTICE surprinse pe cerul Spaniei. Un strat de praf portocaliu din Sahara s-a așternut peste mai multe orașe spaniole. FOTO/Sursa foto: Linda Lord-Alicante Weather Alerts-Covering Alicante Province/Facebook

 

 


Mulţi locuitori au fost nevoiţi marţi dimineaţă să-şi spele maşinile, terasele sau plantele de pe balcoane în centrul capitalei Spaniei, unde s-a depus o pulbere fină în nuanţă de ocru.

 


Norul de praf a afectat și alte țări, printre care Portugalia, Franța, sudul Marii Britanii și vestul Italiei. Miercuri dimineață, și în orașele din vestul României a fost semnalată prezența prafului saharian, potrivit ziare.com



 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

La metrou şi în parcări, pavajul au fost acoperit de praf saharian, iar pe geamurile de la etajele superioare ale clădirilor au apărut pete maronii.


Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania calima. Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii.

 



De data aceasta, însă, „calima” a afectat Spania de la sud-est la nord-vest, din regiunea Murcia până în Cantabria, oferind scene neobişnuite şi, potrivit autorităţilor, afectând considerabil calitatea aerului.

Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a transmis Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video repostată pe Twitter de la El Tiempo en TVE. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, conform sursei citate.

Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus „ploi de noroi” în Spania.

Calitatea aerului a fost scăzută marţi dimineaţă în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila au măsurat o calitate a aerului care a scăzut sub limitele normale.

 

SURSA FOTO: Linda Lord-Alicante Weather Alerts-Covering Alicante Province/Facebook

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 60 de case, îngropate de o alunecare de teren în Peru. Mai multe persoane sunt dispărute

7 persoane au murit după ce un fragment uriaş de stâncă s-a prăbuşit peste câteva şalupe cu turişti în Brazilia. VIDEO

abonare newsletter