Externe

Războiul din Ucraina a provocat pagube de 100 de miliarde de dolari, susține un consilier al lui Zelenski

Războiul din Ucraina început în urmă cu două săptămâni a provocat pagube estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit consilierului economic al lui Zelenski.

Războiul din Ucraina a provocat pagube de 100 de miliarde de dolari, susține un consilier al lui Zelenski Războiul din Ucraina a provocat pagube de 100 de miliarde de dolari, susține un consilier al lui Zelenski

 

 


Pagubele provocate de războiul din Ucraina sunt pentru moment estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor preliminare, a anunţat joi Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean.

 


„Estimări foarte preliminare pe care le-am efectuat (...) arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse (de Rusia), se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani”, a declarat el în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics (PIIE), un centru de reflecţie american.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Oleg Ustenko a estimat totuşi că sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine „ţinând cont de circumstanţele actuale”, făcând referire la „o rată de schimb mai mult sau mai puţin stabilă”.


„Circa 50% dintre întreprinderile noastre nu mai funcţionează şi cele care încă funcţionează nu sunt la 100% din capacităţi”, a mai spus el.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a mai subliniat că Ucraina trăieşte „un adevărat dezastru care este mult mai grav decât oricare dintre noi ne-am fi putut imagina”.


De asemenea, el a evocat importanta muncă de reconstrucţie care va urma, în condiţiile în care drumuri, poduri, spitale au fost distruse. Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru Ucraina.

Miercuri, 9 martie, Fondul Monetar Internaţional a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi s-a angajat să ajute efortul de reconstrucţie când războiul va fi terminat.

 

CITEȘTE ȘI:

Două săptămâni de război în Ucraina, un posibil început al sfârșitului? Sute de civili ucraineni uciși și peste două milioane de refugiați

Ucraina își retrage soldații din misiunile ONU. 14500 de ucraineni se întorc în țară pentru a lupta

abonare newsletter