Externe

Autorităţile sanitare suedeze recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele de peste 80 de ani

Autorităţile sanitare suedeze au recomandat a patra doză de vaccin anti-COVID-19 pentru toate persoanele de peste 80 de ani, precum şi pentru rezidenţii căminelor de bătrâni, indiferent de vârsta acestora.

Autorităţile sanitare suedeze recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele de peste 80 de ani Autorităţile sanitare suedeze recomandă a patra doză de vaccin anti-COVID pentru persoanele de peste 80 de ani

 

 


Puţine ţări au implementat până în prezent recomandări pentru administrarea celei de-a patra doze, campania pentru a treia doză fiind în plină desfăşurare pentru menţinerea imunităţii în faţa virusului.

 


Recomandarea vizează de asemenea persoanele care primesc îngrijire la domiciliu, de asemenea indiferent de vârsta acestora, potrivit Autorităţii de Sănătate Publică care conduce strategia suedeză anti-COVID-19.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Această nouă doză de rapel trebuie administrată la cel puţin patru luni de la doza precedentă, au precizat autorităţile.


„Capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la vaccinare şi de a construi o protecţie de durată se diminuează odată cu vârsta. Un rapel consolidează această protecţie”, a declarat epidemiologul-şef suedez Anders Tegnell, citat într-un comunicat.

State precum Danemarca sau Spania au anunţat cea de-a patra doză pentru persoanele vulnerabile, în timp ce Israelul a decis administrarea acesteia persoanelor vârstnice. În Suedia, peste 85% dintre persoanele de peste 80 de ani au primit o a treia doză, iar în rândul persoanelor de peste 18 ani acest procent este de aproape 55%.


Ţara scandinavă a ridicat toate restricţiile pe 9 februarie, în pofida unui număr ridicat de cazuri de infectare cu varianta Omicron, declarând că protecţia vaccinală a determinat intrarea pandemiei „într-o nouă fază”, care face restricţiile mai puţin necesare.

Cu aproximativ 16.500 de morţi la puţin peste 10 milioane de locuitori, bilanţul deceselor din această ţară este uşor mai scăzut comparativ cu media europeană, însă semnificativ mai mare faţă de cel înregistrat de vecinii săi nordici (Danemarca, Norvegia şi Finlanda).

 

CITEȘTE ȘI:

Pastila anti-COVID-19 a primit aprobare „condiționată” în China

Austria continuă relaxarea măsurilor. Accesul în restaurante, permis și celor nevaccinați

Ultimele Stiri
abonare newsletter