Externe

Performanța economiei indiene; Intră în rândurile superputerilor bursiere (P)

Dacă anul 2022 a fost martor al economiei indiene înlocuind Regatul Unit ca a cincea economie din lume, anul 2023 a văzut India atingând o performanță majoră atunci când evaluarea bursieră s-a alăturat superputerilor bursiere.

Valorile de piață ale companiilor listate la bursele indiene au depășit pragul de 4 trilioane de dolari Valorile de piață ale companiilor listate la bursele indiene au depășit pragul de 4 trilioane de dolari

 

A stat chiar în spatele SUA, China, Japonia și Hong Kong în evaluarea bursieră; un mare succes care a marcat Nifty și Sensex - cele două schimburi bursiere din India, atingând noi culmi. În timp ce Nifty a înregistrat o creștere de 18,5% în 2023, Sensex a înregistrat o creștere de 17,3% în acest an.


Ca atare, valorile globale de piață ale companiilor listate la bursele indiene au depășit pragul de 4 trilioane de dolari. Indică starea economiei țării în fața conflictelor în curs cu impact economic global și tendință inflaționistă ridicată observată în economia mondială.

Cu toate acestea, pentru a înțelege succesul burselor din India și sănătatea economiei indiene, este important să recapitulăm mediul economic mondial. Perspectivele economice globale actualizate de Fondul Monetar Internațional (FMI) în octombrie 2023 continuă să evidențieze scenariul global provocator în care India eclipsează toate celelalte națiuni. Rata de creștere globală era de așteptat să scadă de la 3,5% în 2022 la 3% în 2023. Pentru India, FMI a proiectat o rată anuală de creștere de 6,3%, care a fost mai mică decât 7,2% din rata de creștere realizată în 2022.


Rata inflației globale în 2023 era de așteptat să scadă la 6,9%. Dar, este probabil să rămână în afara ratei țintă confortabile până în 2025, din cauza căreia toate băncile centrale majore, inclusiv Rezerva Federală și Banca Angliei, au menținut dobânda de bază mai mare pentru a reduce lichiditatea pieței și, ulterior, reducerea cererii generale în economie.

Cu toate acestea, India a înregistrat o rată de creștere trimestrială mai bună decât cea așteptată în 2023. Economia indiană a crescut cu 7,8% în T2-23 și 7,6% în T3-23, față de rata de creștere estimată de 7,5% și, respectiv, 6,8% în T2-23. În același timp, India a reușit să-și gestioneze inflația medie anuală cu amănuntul cu 6% și și-a crescut producția industrială (T2-T3) cu 6,9%.


Performanța puternică a economiei indiene pe fondul provocărilor economice globale se află în spatele încrederii investitorilor în economia indiană și același lucru se reflectă în piața bursieră din India. Așadar, piețele bursiere indiene au înregistrat maxime istorice în ultima săptămână a lunii decembrie, când indicele BVB cu 30 de acțiuni a depășit 72.000 de mărci, iar indicele NSE cu 50 de acțiuni a depășit pentru prima dată 21.000.

În 2023, India a primit o investiție netă de portofoliu (FPI) de 20,2 miliarde de dolari, cea mai mare din piețele emergente, iar FPI total este evaluat la 723 de miliarde de dolari. Succesul bursei indiene crește și mai mult odată cu faptul că investițiile străine directe (ISD) au înregistrat o scădere de 16% în 2023, deoarece au scăzut la 70,97 miliarde dolari în 2023, de la 84,84 miliarde dolari în 2022.


Covid19 a dus la o recesiune economică globală când economia mondială a cunoscut o rată de creștere negativă (-3,1%). Cu toate acestea, rata mare de creștere prezentată de India a determinat investitorii globali să apeleze la companiile indiene pentru o mai bună rentabilitate a investiției lor. Investitorii globali caută o opțiune mai flexibilă de investiție, motiv pentru care, FPI a crescut în India, deoarece economia indiană a prezentat o performanță puternică.

Factorii de bază pentru o rată de creștere economică atât de ridicată și susținută sunt mulți. În primul rând, stabilitatea politică din India cu guvernul condus de prim-ministrul Narendra Modi a fost proactiv în inițierea reformelor pieței, cum ar fi implementarea Taxei pe Bunuri și Servicii (GST) pentru a reduce cascada impozitării, JAM (Jandhan - conturi bancare cu sold zero) pentru toți, Aadhar – un număr unic de identificare și Mobil) trinitate pentru a avea incluziune financiară universală, rații gratuite pentru săraci pentru a reduce sărăcia acută și malnutriția, Plăți Digitale (UPI) infrastructură pentru formalizarea sectorului informal, Make in India pentru a stimula producția capacitate, scheme de Stimulare a Legăturii de Producție (PLI) pentru creșterea capacității de export pentru a reduce CAD (deficitul de cont curent) și pentru a crește PIB-ul, scheme de asistență socială, reforme în educație și sănătate pentru a îmbunătăți capacitățile de resurse umane ale Indiei, Skill India pentru a moderniza competențe și alte câteva scheme sponsorizate de guvern în ultimii nouă ani. Toate aceste măsuri au ajutat India să-și deblocheze potențialul de creștere și se așteaptă ca stabilitatea în regim să continue cu reformele de politică în domeniul funciar și al muncii în următorii ani.


În al doilea rând, guvernul uniunii condus de premierul Modi și-a majorat cheltuielile de capital cu 433% (250 de miliarde de dolari în 2023-2024) în comparație cu cifra de 48 de miliarde de dolari pentru anul financiar (AF) 2013-2014, iar cea mai mare parte a alocației bugetare este pentru infrastructură, dezvoltarea în calea ferată, drumuri, porturi aeriene, porturi, spitale, institute de cercetare și crearea de capacități, care este de așteptat să aglomerate investițiile private.

După Covid19, datele privind PIB-ul au indicat o consolidare a investițiilor private în economie, deoarece estimările din trimestrul III indică rata de creștere anuală (YoY) la 7,8%. Cheltuielile mari de capital, atât guvernamentale, cât și private, au stimulat cererea internă, ceea ce se reflectă în ponderea cheltuielilor de consum final privat și a cheltuielilor de consum final guvernamentale de 56,8%, respectiv 8,9%. Cererea internă robustă izolează economia indiană de șocurile externe și provocările economice globale.

În al treilea rând, în ciuda creșterii fără precedent a cheltuielilor de capital de către guvernul central, deficitul fiscal se contractă, iar guvernul, menținând traiectoria de consolidare fiscală în estimările bugetare, întărește încrederea investitorilor externi în economia indiană. Conform datelor publicate de guvern, India este cel mai probabil să-și atingă ținta de deficit fiscal de 5,9% în AF 2023-24, pe baza unei creșteri robuste de 23,4% (până în decembrie 23) a colectării nete a impozitelor directe și a unei creșteri de 11,9 % în colectarea GST (până la 23 noiembrie). Aceste statistici ajută India să acceseze fonduri de investiții mai ieftine, care se așteaptă să aibă un efect pozitiv asupra cheltuielilor de investiții și a PIB-ului. Chiar și cu contul curent al Indiei, care este un cont de export și mai puțin de import, înregistrat ca fiind negativ (8,3 miliarde de dolari până în T3-2023), India are o rezervă valutară robustă de 616 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii 15 decembrie 2023.

În al patrulea rând, sistemul bancar indian se află în cea mai sănătoasă stare din ultimii zece ani și jumătate, datorită măsurilor proactive luate de banca centrală a Indiei, Reserve Bank of India. Cu o mai bună provizionare, anularea în timp util a creditelor neperformante, codul de insolvență în vigoare pentru a recupera activele neperformante (NPA) și sprijinul masiv al guvernului central pentru clienții de retail și afaceri, în special IMM-urile în recesiunea economică condusă de Covid19, au ajutat banca să-și reducă creditele neperformante. iar acum, creșterea creditului este estimată a fi mai mare de 15% pentru anul fiscal 2023-24. Creșterea creditului într-o astfel de încetinire globală, precum și o politică monetară strictă pe tot globul indică o activitate economică robustă în India și disponibilitatea fondurilor pentru consum, precum și a cheltuielilor de investiții, care se așteaptă să aibă externalități pozitive pentru economia globală prin managementul integrat al cererii.

În cele din urmă, se așteaptă ca economia indiană să aibă rezultate și mai bune pentru celelalte două trimestre ale anului fiscal 2023-2024. Q4-23 este trimestrul festivităților și sărbătorilor indiene, care în general observă o creștere a consumului privat. În plus, în ultimele două săptămâni din decembrie s-au înregistrat, de asemenea, un număr mare de turiști, atât interni, cât și străini, în diferite părți ale Indiei. Se așteaptă ca acest lucru să crească cheltuielile de consum.

În general, anul 2023 a fost un an de succes pentru economia indiană, deoarece a atins o etapă semnificativă pentru piața sa de capital. India a depășit toate așteptările și majoritatea indicatorilor economici sunt într-o stare sănătoasă. Viitorul apropiat indică, de asemenea, o activitate economică ridicată, care este de așteptat să întărească povestea de creștere a Indiei. Toți acești factori sunt atribuiți încrederii globale în economia indiană, iar India este de așteptat să continue să conducă economia globală în mijlocul tuturor provocărilor.

***

[Shishu Ranjan este vicepreședintele Barclays Bank și; Ajit Jha este profesor asistent, Institutul de Studii în Dezvoltare Industrială (ISID), New Delhi.]

Ultimele Stiri
abonare newsletter