Externe

Viena se va opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu granițele terestre. Ministrul austriac de interne: „Să nu filosofăm despre următorul pas”.

Austria va continua să blocheze aderarea României la Spațiul Schengen cu granițele terestre. Anunțul ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, vine cu puțin timp înaintea Consiliului JAI de la Bruxelles.

Acces spațiul Schengen/Foto: depositphotos.com Acces spațiul Schengen/Foto: depositphotos.com

 

 


Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, insistă asupra dreptului de veto al Vienei în privința aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece. Karner a făcut declarațiile luni, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck.

 


Declarația vine cu o săptămână înainte ca la Bruxelles să aibă loc Consiliul JAI, unde ar putea fi luaată decizia ca România și Bulgaria să adere integral la Spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: 
Aderarea la spațiul Schengen - România mai ratează un tren?

Austria se află în campanie electorală atât pentru alegerile europarlamentare din vară, cât și pentru cele parlamentare din toamnă. Partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul Karner, a adoptat o poziție dură față de migrația ilegală pentru a contracara creșterea partidului de extremă dreapta.


În același timp, autoritățile române au cerut constant ca Austria să permită în acest an și accesul terestru în Schengen pentru România și Bulgaria.

Gerhard Karner s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja în ceea ce privește ridicarea controalelor în porturi și în aeroporturi, cunoscut și sub numele de „Schengen aerian și maritim”.


„Cred că este foarte important să facem acest pas acum (Schengen maritim – n.red.) și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat ministrul austriac de Interne. 

Acordul privind „Air-Schengen” presupune ca persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, aspect ce ridică în continuare probleme pentru transportatori dar numai. 


Consiliul Jai urmează să se reunească în ședință la începutul lunii următoare. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com 

CITEȘTE ȘI:

România pledează pentru un termen clar, în 2024, pentru aderarea completă la spațiul Schengen

Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România. Frontierele terestre ale spațiului Schengen rămân închise

abonare newsletter