Externe

Peste 340 de situri culturale avariate în timpul războiului din Ucraina

Un număr de 341 de situri culturale din Ucraina au fost avariate de la începutul războiului declanşat de Rusia, conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Sute de situri culturale din Ucraina, avariate în timpul războiului/Foto: Володимир Зеленський Facebook.com Sute de situri culturale din Ucraina, avariate în timpul războiului/Foto: Володимир Зеленський Facebook.com

 

 


Printre clădirile cele mai grav avariate se numără şi catedrala „Schimbarea la Faţă” din centrul istoric al oraşului Odesa, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a indicat marţi, la Paris, UNESCO.

 


Catedrala a fost distrusă în 1936 de sovietici, sub conducerea lui Iosif Stalin, şi a fost apoi reconstruită, în conformitate cu varianta originală, între 2000 şi 2002.

Pagubele aduse celor 341 de situri nu pot fi cuantificate, a precizat UNESCO, însă daunele totale provocate structurilor culturale şi turistice de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, sunt estimate la circa 3,5 miliarde de euro (3,75 miliarde de dolari).


În ultimii doi ani, organizaţia culturală cu sediul la Paris a reuşit să mobilizeze circa 66 de milioane de dolari. Potrivit UNESCO, cel mai important donator este Japonia, cu 25 de milioane de dolari.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ucraina prezintă dovezi că Rusia ar fi folosit rachete furnizate de Coreea de Nod în atacurile recente

abonare newsletter