Externe

Mii de persoane au ieșit în stradă în Berlin împotriva rasismului și extremei drepte: „Toţi împreună împotriva fascismului!”

Mii de persoane au ieșit în stradă în capitala Germaniei împotriva rasismului și a extremei drepte. Sute de proteste au loc în toată Germania de săptămâni întregi.

Mii de protestatari în Berlin / Foto:  Aurélie Filippetti - X (fostul Twitter) Mii de protestatari în Berlin / Foto: Aurélie Filippetti - X (fostul Twitter)

 

 


Mii de demonstranţi s-au adunat sâmbătă în faţa clădirii Reichstagului din centrul Berlinului pentru a manifesta împotriva rasismului şi extremei-drepte, multe alte mitinguri paşnice fiind planificate în întreaga ţară, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Piaţa, situată în inima cartierului unde se află instituţiile puterii, s-a umplut de oameni. „Toţi împreună împotriva fascismului!”, a scandat mulţimea la demonstraţie, care a fost transmisă în direct pe YouTube de organizatori, mişcarea 'Mână cu mână', care reuneşte peste 1.500 de organizaţii, printre care Friday for Future şi alianţa cetăţenilor Campact.


Erau aşteptate până la 100.000 de persoane, potrivit poliţiei, citată de postul de radio RBB. Forţele de securitate ale capitalei au declarat că au desfăşurat 700 de ofiţeri de poliţie în zonă.

„Fie că este vorba de Eisenach, Hamburg sau Berlin: în oraşele mici şi mari din toată ţara, mulţi cetăţeni se adună pentru a demonstra împotriva uitării, împotriva urii şi a incitării la ură şi în acest weekend. Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră”, a scris sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.


Staţia de metrou de la Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat BVG pe reţeaua X, compania de management al transportului public al oraşului, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Sute de proteste au loc în toată Germania de săptămâni întregi. Ele sunt o dovadă a şocului provocat de dezvăluirea la 10 ianuarie de către media germană de investigaţii Correctiv a unei întâlniri a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, a fost discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.


Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) continuă să crească în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri de land importante în estul ţării. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania

O mie de tractoare blochează străzile din Bruxelles, în timpul unui summit al Uniunii Europene

abonare newsletter