Externe

Liderul extremei drepte maghiare: „Dacă Ucraina pierde războiul, revendicăm Transcarpatia”

Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, extrema dreaptă din Ungaria va revendica Transcarpatia, a declarat liderul partidului ungar Mi Hazank (Patria noastră), Laszlo Toroczkai.

Liderul extremei drepte maghiare. FOTO: Captură ecran Liderul extremei drepte maghiare. FOTO: Captură ecran

 

 


Discurs naționalist revizionist al liderului extremei drepte din Ungaria. Partidul ungar de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria noastră), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters, citat de Agerpres.

 


Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul - care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.

„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii”, a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.


„Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, atrăgând aplauze din mulţime.

Ministerul de Externe al Ungariei şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.


Într-un interviu din decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu prim-ministrul Denis Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.


Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Războiul din Ucraina - Comisarul ONU pentru refugiaţi atrage atenţia că situaţia umanitară este foarte gravă

Ultimele Stiri
abonare newsletter