Externe

Premieră în Europa! „Concediu menstrual” plătit, pentru femeile din Spania

Legea spaniolă privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare în Spania.

Femeile din Spania își pot lua concediu în perioada ciclului menstrual/ Foto: depositphotos.com Femeile din Spania își pot lua concediu în perioada ciclului menstrual/ Foto: depositphotos.com

 

 


Legea spaniolă privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare joi, 1 iunie.

 


Legea propusă de Ministerul pentru egalitatea de gen, la iniţiativa guvernului de stânga, a fost aprobată de parlament în luna februarie. De atunci, au fost aprobate amendamente la noua lege. Practic, au fost înlăturate bariere care vor facilita accesul la avort şi la schimbarea sexului pentru persoanele trans.

Spania, prima țară din Europa care adoptă această măsură

După votul parlamentului din februarie, ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero a vorbit despre o „zi istorică pentru progresul drepturilor feministe”.


Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. Nu există o prevedere comparabilă în legea germană. În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu. În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.

Pentru a-şi lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată. Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O femeie din Spania, ACUZATĂ că şi-a RĂPIT copiii pentru a nu fi vaccinați anti-COVID-19

Spania și alte mari capitale europene își trimit turiștii acasă. Electric Castle „luptă” să îi aducă în Cluj și în alte zone din Transilvania. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter