Externe

„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc”. Răspunsul Vienei pentru cancelarul german Scholz, care ceruse ridicarea vetoului pentru intrarea României în Schengen

Poziția Austriei rămâne neschimbată în privința intrării României în Spațiul Schengen. Reacția Vienei se înscrie în contextul în care canelarul german Olaf Scholz anunțase la București că România îndeplinește condițiile pentru aderare.

Viena îi răspunde cancelarului german Olaf Scholz. Austria blochează în continuare intrarea României în Spațiul Schengen/Foto: Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei sursa: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Viena îi răspunde cancelarului german Olaf Scholz. Austria blochează în continuare intrarea României în Spațiul Schengen/Foto: Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei sursa: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

 


Deși autoritățile române susțin că țara noastră este pregătită din toate punctele de vedere pentru aderare, inclusiv în ceea ce privește gestionarea fluxului de migranți, Austria continuă să blocheze intrarea țării noastre în Spațiul Schengen. 

 


Opoziția Austriei

Cu fiecare prilej, Austria își reafirmă opoziția în privința intrării României în Schengen. 

Olaf Scholz a declarat, luni, la București că va insista pe lângă oficialii de la Bruxelles pentru ca obiectivul României să se îndeplinească în acest an. 


„Germania se află ferm de partea României. Aceasta presupune, o spun răspicat, obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a declarat cancelarul Olaf Scholz în coferința comună susținută alături de Klaus Iohannis la București. 

Viena a reacționat la declarațiile cancelarului german.


„Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare”, a anunțat ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, potrivit dw.com

Într-o declarație pentru ziarul austriac Kurier, demnitarul austriac i-a răspuns astfel cancelarului german Olaf Scholz, care anunțase, luni, într-o conferință de presă cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni că va insista pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an.


„Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a completat ministrul Karner.

Scopul lui Scholz este legat de interesele economice germane, speculează ziarul Kurier: România este importantă, de la izbucnirea agresiunii rusești, pentru exportul cerealelor ucrainene și pentru livrarea de arme pentru armata Kievului și pentru centrul de mentenanță și logistică pe care concernul de tehnică militară Rheinmetall vrea să îl deschidă încă din luna aprilie.

Recent și premierul Suediei, Ulf Kristersson, a confirmat inflexibilitatea cancelarului austriac Karl Nehammer în privința aderării României la Spațiul Schengen.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat, vineri, că poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen. Din păcate, poziția Austriei a rămas neschimbată. 

În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală.

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Austria nu și-a schimbat decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul suedez: „Răspunsul simplu este: «NU»”

România susține creșterea gradului de apărare. Iohannis: Este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră

Aderarea României la spațiul Schengen, un „ambiț” al președintelui Iohannis: „Nu există nici o asumare concretă a unei date, însă ambiția mea e să finalizăm procesul în acest an”

Bulgaria estimează că ar putea adera la Spațiul Schengen în toamna acestui an

Ultimele Stiri
abonare newsletter