Externe

Haos în Paris! Poliția a folosit tunuri cu apă, gaze și arestat peste 200 de persoane la protestul împotriva reformei pensiilor

Poliţia franceză a arestat 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva controversatei reforme a pensiilor.

Proteste în Franța / Foto: captură ecran Twitter Proteste în Franța / Foto: captură ecran Twitter

 

 


Poliţia franceză a arestat joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva controversatei reforme a pensiilor, care a fost trecută prin parlament prin angajarea răspunderii guvernului, fără un vot final în camera inferioară a parlamentului, relatează media locale preluate vineri de DPA.

France Info citează surse din poliţie care afirmă că 217 persoane au fost arestate după ce protestele au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul Parisului, în apropierea locului de reunire a camerei inferioare a parlamentului.


Tunuri cu apă și gaze lacrimogene

Potrivit relatărilor din media, poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din piaţă. Între altele, demonstranţii au dat foc la paleţi din lemn şi au aruncat cu obiecte în forţele de ordine. Circa 6.000 de protestatari împotriva reformei pensiilor se aflau în piaţă când au avut loc ciocnirile cu forţele de ordine.

Joi după-amiază guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil. Există un articol special în Constituţia franceză care permite acest lucru. Reforma poate fi invalidată totuşi de o moţiune de neîncredere în guvern.


Proteste au izbucnit şi în alte oraşe franceze, între care Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse şi Nisa. Sindicatele au lansat un apel la organizarea unei noi zile naţionale de greve şi proteste joia viitoare. Milioane de persoane au ieşit deja în stradă împotriva propunerii de reformă. Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a cerut poliţiei să instituie „măsuri sporite de protecţie” pentru membrii parlamentului în contextul protestelor în desfăşurare.

Parlamentarii sunt expuşi la ameninţări, insulte şi deteriorarea proprietăţii, a afirmat ministrul într-o scrisoare trimisă prefectului poliţiei din Paris, prefectului poliţiei din Bouches-du-Rhône, directorului poliţiei naţionale şi şefului jandarmeriei naţionale, relatează France Info. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vot final în parlament: Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova

Vladimir Putin îndeamnă miliardarii ruși să ajute Rusia să depășească sancțiunile primite

Ultimele Stiri
abonare newsletter