Externe

Premierul Liz Truss al Marii Britanii a demisionat după 45 de zile! E cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit

Prim ministrul Marii Britanii, Liz Truss, a demisionat. Ea a admis că nu poate onora promisiunile făcute.

Foto: Liz Truss - Facebook

 

 


Şefa guvernului britanic Liz Truss, contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, a anunţat joi că va demisiona, transmite Reuters.

 


Într-o declaraţie dată în faţa biroului de la Downing Street 10, Truss a admis că nu poate onora promisiunile făcute când, în urma demisiei predecesorului ei, Boris Johnson, a candidat pentru conducerea Partidului Conservator britanic, pierzând recent încrederea propriei sale formaţiuni.

Anunţarea unui program economic asumat de Liz Truss şi bazat pe reducerea fiscalităţii a bulversat pieţele, provocând o vânzare masivă de lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, de unde a rezultat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective, generând astfel tensiuni în interiorul Partidului Conservator, unde şefa guvernului s-a văzut tot mai contestată.


„Recunosc aşadar, dată fiind situaţia, că nu pot continua mandatul cu care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a mai spus Truss, precizând că până săptămâna viitoare va fi definitivat procesul de alegere a viitorului lider conservator.

Până când acesta va fi desemnat în urma alegerilor interne din cadrul formaţiunii, Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar. Ea a fost învestită prim-ministru în urmă cu numai 45 de zile, în urma demisiei sale devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.

abonare newsletter