Externe

China, lovită de taifunul Muifa. Peste un milion de persoane au fost evacuate. VIDEO

Taifunul Muifa a lovit joi coasta de est a Chinei, provocând evacuarea preventivă a peste un milion de persoane şi anularea a sute de zboruri la Shanghai.

Taifunul Muifa a lovit joi coasta de est a Chinei, provocând evacuarea preventivă a peste un milion de persoane şi anularea a sute de zboruri la Shanghai/ Foto: captură ecran video  South China Morning Post - Twitter Taifunul Muifa a lovit joi coasta de est a Chinei, provocând evacuarea preventivă a peste un milion de persoane şi anularea a sute de zboruri la Shanghai/ Foto: captură ecran video South China Morning Post - Twitter

 

 


Taifunul Muifa a lovit joi coasta de est a Chinei. Peste un milion de persoane au fost evacuate preventiv şi sute de zboruri la Shanghai au fost anulate.

 


Autorităţile nu au raportat însă decese, răniri sau pagube majore, în parte din cauza punerii în aplicare a numeroase măsuri preventive.

Muifa este cel mai puternic taifun care a lovit Shanghai-ul, cel mai populat oraş din China, cu 25 de milioane de locuitori, cel puţin din 1949, potrivit televiziunii de stat CCTV.


Confruntaţi cu riscul de inundaţii sau de deteriorare a locuinţelor, 426.000 de locuitori din Shanghai au fost evacuaţi preventiv, la fel ca şi 1,26 milioane de locuitori din provincia învecinată Zhejiang (est), potrivit CCTV.

Presa chineză a prezentat înregistrări cu poliţia din Shanghai în uniforme galben-fluorescente mergând din uşă în uşă în cartierele vechi înainte de a urca locuitorii în autobuze şi de a-i muta în săli de sport.


În alte imagini se puteau vedea locuitori cu umbrele şi pături, cărora li se ofereau tăiţei instant şi sticle de apă.

Muifa a atins uscatul la Shanghai joi seară, în jurul orei 00:30 (16:30 GMT miercuri), însoţit de vânturi de 125 km/h.


Operatorul celor două aeroporturi principale ale oraşului, cel din Pudong şi cel din Hongqiao, anunţase deja miercuri seară că toate zborurile de la cele două locaţii vor fi anulate pe măsură ce taifunul se apropie.


În total, 665 de zboruri cu plecare din metropolă au fost anulate, a anunţat CCTV.

Operatorul aeroporturilor din Shanghai nu a emis joi o actualizare privind traficul aerian însă, odată cu îndepărtarea taifunului de oraş, zborurile par să se reia încet, deşi majoritatea sunt încă anulate, potrivit site-ului specializat Flightradar24.com.

Marile porturi din Shanghai, precum şi cele din Ningbo şi Zhoushan, în provincia Zhejiang, au anunţat joi dimineaţă în comunicate că vor relua încărcarea containerelor în cursul zilei.

Taifunul continuă să se deplaseze spre nord de-a lungul coastei de est a Chinei, aflându-se în prezent în provincia Jiangsu, la nord de Shanghai.

Puterea sa va „slăbi treptat”, vântul suflând acum doar cu „circa 90 km/h”, potrivit serviciului naţional de meteorologie. Muifa este cel de-al 12-lea taifun care loveşte China în acest an, potrivit mass-media de stat.

 

CITEȘTE ȘI:

Trei morţi şi şase răniţi într-un atac la o grădiniţă din China. Suspectul este căutat de poliție

Bilanț: Taifunul Haiyan a provocat peste 5.200 de morţi în Filipine

abonare newsletter