Externe

OMS face apel la „acțiune urgentă” în Europa în fața creșterii numărului de cazuri de variola maimuței

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel vineri la „acţiune urgentă” împotriva variolei maimuţei în Europa, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent.

OMS face apel la „acțiune urgentă” în Europa în fața creșterii numărului de cazuri de variola maimuței / Foto: depositphotos.com

 

 


Într-un comunicat, directorul regional al organizaţiei sanitare a solicitat ţărilor europene să-şi „sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă”, informează AFP.

 


„O acţiune urgentă şi coordonată este imperioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Potrivit datelor agenţiei ONU, Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri confirmate în laborator, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie.


Aceasta corespunde la 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, când boala, până atunci endemică doar în 11 ţări africane, a început să se răspândească în Europa.

Epicentru al acestei noi contagiuni, Europa are în prezent 31 de ţări şi teritorii care au raportat cazuri de variola maimuţei.


Sâmbătă, experţii OMS au descris creşterea cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate a cărei evoluţie a fost foarte îngrijorătoare, dar care nu a atins încă stadiul de urgenţă sanitară globală.

În pofida acestei decizii, „evoluţia rapidă şi natura urgentă a acestui eveniment vor determina comitetul (de experţi) să îşi revizuiască poziţia în scurt timp”, a precizat OMS Europa. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Agentul patogen care cauzează variola maimuței a dezvoltat un număr mare de mutații

Al șaselea caz de variola maimuței, în România! Ministerul Sănătății a declanșat o anchetă pentru stabilirea contacților direcți

Ultimele Stiri
abonare newsletter