Educație

A început reînscrierea copiilor la creșă și grădiniță pentru anul școlar 2022-2023

Luni, 16 mai, a început procesul de reînscriere a copiilor la grădinițele pe care le frecventează în grupa mijlocie și mare. Cei care merg în grupa mică vor putea fi înscriși începând cu 30 mai.

Luni, 16 mai, a început procesul de reînscriere a copiilor la grădinițele pe care le frecventează în grupa mijlocie și mare. / FOTO: depositphotos.com Luni, 16 mai, a început procesul de reînscriere a copiilor la grădinițele pe care le frecventează în grupa mijlocie și mare. / FOTO: depositphotos.com

 

În conformitate cu prevederile transmise inspectoratelor școlare de către Ministerului Educației, pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste de la naștere la 3 ani, respectiv cu vârste între 3 și 6 ani, în învățământul antepreșcolar și preșcolar, reînscrierea copiilor în unitățile de învățământ preuniversitar antepreșcolar și preșcolar, pe care le frecventează în acest an școlar, debutează azi, 16 mai 2022. 


 

Înscrierea copiilor nou veniți în creșe și grădinițe, din 30 mai

Înscrierea copiilor nou veniți în creșe și grădinițe, conform calendarului aprobat, începe în data de 30 mai 2022.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Programul reînscrierilor, respectiv al înscrierilor este stabilit de către conducerea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar, iar graficul planificărilor de la nivelul fiecărei unități este disponibil pe site și la avizierul acestora, în scopul informării părinților și a publicului interesat.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere a copiilor care au frecventat creșele și grădinițele, în acest an școlar, se va face, de regulă, în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea legislației în vigoare.


În situaţia în care într-o unitate de învăţământ preșcolar numărul cererilor de înscriere a copiilor, primite de la părinţi,  este mai mare decât numărul de locuri libere, se vor aplica succesiv, criteriile de departajare generale şi criteriile de departajare specifice.

Criterii generale și specifice de departajare

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:


  • unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;
  • unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile

Criteriile specifice de departajare se aplică ulterior criteriilor generalesunt elaborate și aprobate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. În cazul unităților de învățământ preșcolar, criteriile specifice sunt avizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, până vineri, 27 mai 2022.

Unitățile de învățământ care oferă educație antepreșcolară și preșcolară vor comunica părinților documentele doveditoare  care fac obiectul criteriilor specifice, pe care aceștia trebuie să le depună în momentul completării/ validării cererii - tip de înscriere.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

TOT ce trebuie să știi despre ADMITEREA LA LICEU în 2022. Când începe perioada înscrierilor?

5.959 elevi clujeni din clasele a IV-a vor susține probele scrise la Evaluarea Națională, sesiunea mai 2022

abonare newsletter