Educație

3 universități din Cluj-Napoca, în top 10 la nivel național

Universitatea Babeș-Bolyai, UMF Iuliu Hațieganu și Universitatea Tehnică sunt printre cele mai performante 10 instituții de învățământ superior din România.

3 universități din Cluj-Napoca, în top 10 la nivel național 3 universități din Cluj-Napoca, în top 10 la nivel național

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), alături de UMF „Iuliu Hațieganu” (UMF) și Universitatea Tehnică (UTCN), se numără între cele mai bune instituții de învățământ superior, conform raportului anual privind metarankingul național din anul 2021.

 


UBB se situează pe primul loc în ranking, UMF Cluj-Napoca pe locul al patrulea, iar UTCN pe locul nouă.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Poziționarea universității noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noștri, ne situăm în rândul elitelor. Deși suntem o universitate mică, cu doar trei facultăți, comparativ cu alte instituții de învățământ superior incluse în acest clasament, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional. O astfel de poziționare ne aduce avantajul de a beneficia de finanțări suplimentare, prin care vom susține proiectele educaționale și de cercetare din cadrul universității. Astfel, vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical și farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunității noastre academice, dar mai ales societății.” transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.


Top 10 universități din metarankingul național 2021:

  1.  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
  2.  Universitatea din București
  3.  Universitatea Politehnica din București
  4.  UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca
  5.  Universitatea Al.I. Cuza din Iași
  6.  Universitatea “Transilvania” din Brașov
  7.  Universitatea de Vest din Timișoara
  8.  UMF Carol Davila din București
  9.  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  10.  Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

Pe locul 15 se mai clasează încă o universitate din Cluj-Napoca, anume Universitatea de Știițe Agricole și Medicină Veterinară.

Despre metarankingul național

Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a 9 clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educației.


Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54 și o singură universitate privată, dintr-un total de 40.

Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză și un criteriu obiectiv și important de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistemul universitar, care va permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță. Potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei.  

45% din fondurile alocate în acest sens vor fi repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul universităților din România pentru anul 2021.

Vezi AICI toate universitățile care s-au clasat în metarankingul național din 2021.

CITEȘTE ȘI:

Studenții UBB anunță protest împotriva noii decizii de a reveni fizic la facultate: „Au bulversat întreaga comunitate”

Studenții ucraineni refugiați vor beneficia de burse în aceleași condiții ca studenții români

Ultimele Stiri
abonare newsletter