Educație

UBB, prima între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii

UBB Cluj este prima clasată între universitățile din România în topul Times Higher Education (THE) pe domenii.

UBB, prima între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii

 

 


 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă cele mai multe și mai bune poziții în ranking între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii academice, dat publicității miercuri, 28 octombrie.


 

 


Din cele 11 domenii analizate în clasamentul Times Higher Education, UBB a fost inclusă în rankinguri în 9 domenii academice:

- Psihologie – prima și singura universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
- Educație – prima și singura universitate din România, situându-se în intervalul 401-500 la nivel internațional;
- Arte și Științe umaniste – prima universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
- Inginerie și Tehnologie – cea mai înaltă poziționare la nivelul universităților din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional;
- Științe fizice – prima universitate din România, ocupând poziția 801-1000 la nivel internațional;
- Științele vieții – prima universitate din România, alături de Universitatea din București, ocupând poziția 601-800 la nivel internațional;
- Informatică – prima universitate din România, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, situându-se în intervalul 601-800 la nivel internațional;
- Științe economice și Business – prima poziție în România, alături de Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice, ocupând poziția 601+ la nivel internațional;
- Științe sociale – a doua poziție în țară, alături de alte universități, și poziția 601+ la nivel internațional.


Din 11 domenii academice, UBB intră în rankingurile internaționale în 9

Cel mai recent clasament THE pe domenii nu include nicio universitate din România în domeniul Drept, în timp ce în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate apar trei universități medicale din România, pe poziția 601+ la nivel internațional.

„Mă bucur să văd că din 11 domenii academice, UBB intră în rankingurile internaționale în 9 domenii, din care în 8 pe prima poziție în țară, iar în 5 dintre acestea se află singură pe poziția 1 în țară, fără a partaja locul cu altă universitate. UBB rămâne astfel cea mai complexă universitate a țării, cu cea mai bună vizibilitate și cel mai mare impact în clasamentul THE pe domenii academice. Faptul că ocupăm prima poziție în țară în domeniul inginerie și tehnologie și 401-500 la nivel mondial arată că angajamentul UBB în această direcție, început programatic din 2016, începe să aibă recunoaștere internațională.


Deși nu suntem o instituție medicală, sper ca în viitor UBB să fie prezentă și în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate, prin noua școală academică de sănătate creată în acest an (School of Health). De asemenea, sper ca dreptul clujean să fie primul program de drept din România care accesează în viitor acest ranking de referință. Dincolo de prestigiu și de rolul informativ pentru (viitorii) studenți, rankingurile sunt importante pentru noi deoarece ne ajută să ne facem un diagnostic obiectiv și să gândim apoi, în baza lui, politici academice bazate pe dovezi, în beneficiul comunității academice și a competitivității orașului, Transilvaniei și țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

CITEȘTE ȘI

UBB din Cluj-Napoca: singura universitate din România care a intrat în topul internațional Shanghai

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter