Educație

Rezidențiat 2020. Când va fi concursul și unde se vor depune dosarele pentru examen

Examenul pentru rezidențiat are câteva schimbări în acest an. Dosarele vor fi depuse exclusiv prin poștă și cu confirmare de primire.

rezidentiat-2020-cand-va-fi-concursul-si-unde-se-vor-depune-dosarele-pentru-examen rezidentiat-2020-cand-va-fi-concursul-si-unde-se-vor-depune-dosarele-pentru-examen

 

 


Examenul de rezidențiat pentru absolvenții facultăților de medicină, stomatologie și farmacie va avea loc pe 15 noiembrie în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Ordinul ministrului Sănătății privind metodologia examenului a fost publicat în Monitorul Oficial.

 


Ordinul de ministru stabilește și condițiile de repartizare a posturilor care vor fi puse la dispoziția viitorilor medici.

Când va fi concursul și cât va dura?

Concursul se va susține pe 15 noiembrie începând cu ora 10:00 și va dura 4 ore. Testul grilă este alcătuit din 200 de întrebări, iar acestea vor fi aceleași pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul.


În ziua concursului la ora 16:00 va fi publicată grila cu răspunsurile corecte. Totodată, vor putea fi contestate eventualele erori din grilă până pe 16 noiembrie, ora 16.00.

Alegerea locurilor/ posturilor se va face după anunțarea rezultatelor finale prin teleconferință în trei zile consecutive, stabilite de comun acord de Ministerul Sănătății și centrele universitare, în intervalul orar 09.00-19.00.


Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”, se arată în ordinul de ministru.

„Ocuparea locurilor/ posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/ posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu”, mai precizează sursa citată.


Cum se vor încheia contractele?

Medicii care vor fi rezidenți pe locuri vor încheia contracte de muncă pe durată determinată, echivalentă cu durata rezidențiatului cu unitatea sanitară la care au fost repartizați. Tinerii care devin rezidenți pe post vor avea contracte pe durată nedeterminată cu unitatea sanitară ce a publicat postul respectiv.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, vor scoate la concurs câteva posturi care sunt pentru tinerii basarabeni care au absolvit în ultimii 5 ani Universitatea de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu” din Chișinău.

În același timp, pot concura și medicii specialiști care vor să obțină o a doua specializare, doar că ei vor plăti o taxă pe durata rezidențiatului.

Bibliografia pentru concurs poate fi accesată pe site-ul rezidentiat.ms.ro.

Pe același site sunt precizate și actele necesare pentru dosarul de înscriere. Dosarele de concurs pot fi depuse în perioada 8-20 octombrie exclusiv prin poștă, cu confirmare de primire.

Din cauza virusului, masca de protecție va fi obligatorie în timpul examenului pentru candidați, dar și pentru supraveghetori.Totodată, se va păstra o distanță de cel puțin un metru între fiecare candidat.

CITEȘTE ȘI:

Școlile din Dej, Gherla, Huedin și Florești trec la scenariul GALBEN

 

Noi cereri de la sistemul de învățământ. Vor fi elevii sancționați dacă postează filmulețe de la cursurile online?

 

 

abonare newsletter