Educație

Ce spun directorii școlilor din Cluj despre noile măsuri privind anul școlar 2020-2021

Măsurile de siguranță pentru începerea anului școlar au fost publicate pe Ministerul Educației. Fiecare unitate de învățământ se va organiza în funcție de structura clădirii, dar în același timp se va ține cont și de măsurile prezentate în ghid.

Unitățile de învățământ obligatoriu își vor începe activitatea pe data de 14 septembrie, anul acesta. Datorită conjuncturii în care ne aflăm, Ministerul Educației a făcut un ghid în care sunt prezentate câteva reguli pentru începerea anului școlar. Elevii vor avea ora de 55 de minute, majoritatea pauzelor fiind de cinci minute. Printr-un program organizat de fiecare unitate de învățământ, va exista o pauză de 10-15 minute care va fi alocată copiilor pentru a folosi grupul sanitar.

Pe lângă acest aspect, personalul școlii trebuie să supravegheze elevii atât în timpul orei cât și în timpul pauzei, pentru a se asigura că se respectă măsurile de distanțare socială. Profesorii vor trece notele și absențele într-o agendă proprie, iar în timpul pauzei de cinci minute accesul elevilor va fi interzis pe coridoare.


Pentru a afla mai multe despre organizarea anului școlar, Monitorul de Cluj a vorbit cu directorul Colegiului Național Emil Racoviță și cu directorul Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca.

„Nu sunt lucruri ușoare dar se pot organiza”

Directorul Colegiului Național Emil Racoviță, Constantin Corega este conștient de situația în care ne aflăm și afirmă faptul că trebuie să se aplice măsuri speciale.


„Este un ghid care transmite un gând. Nu suntem într-o situație normală, suntem într-o situație specială iar în astfel de situații se aplică măsuri speciale, iar copii fiind destul de dinamici se vor adapta. Profesorii au avut mereu responsabilități mărite, ei răspundeau de activitatea și intergritatea copiilor atât în timpul orelor cât și a pauzelor”, spune prof. Dr. Constantin Corega, directorul Colegiuliu Național Emil Racoviță.

În cazul pauzelor va fi necesară o organizare în funcție de structura unității de învățământ, ghidul oferinând un cadru. Prin urmare fiecare liceu va trebui să își organizeze aceste măsuri în funcție de posibilități.


„În ceea ce privește pauzele, structura unității de învățământ este importantă, pe baza elementelor de structură vom clarifica și acest aspect. Ghidul dă un cadru nu spune că la ora respectivă trebuie să iasă profesorul din clasă. Depinde de structură, dacă la parter sunt patru săli de clasă se face un program pentru cele patru săli de clasă, în așa fel încât să nu se intersecteze. Nu sunt lucruri ușoare dar se pot organiza”, specifică directorul, Constantin Corega.

Directorii se așteaptă la un an școlar greu

Școlile gimnaziale vor respecta aceleași reguli impuse de Ministerul Educației, ghidul fiind atât pentru licee cât și pentru școlile gimnaziale. Directorul Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu, Bumbu Daniel Marcel, afirmă faptul că va fi un an complicat din cazua acestor măsuri, dar cu toate acestea școala se va organiza conform legislației.


„Ne organizăm, conform legislației bineînțeles. Nu știu ce vor face elevii, sperăm să se acomodeze. Va fi mai greu și pentru cadrele didactice, nu are rost să fac aprecieri, cu siguranță va fi complicat”, declară directorul școlii gimnaziale Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca.

 


CITEȘTE ȘI:

 

Structura anului școlar 2020-2021. Elevii vor avea vacanță 3 săptămâni de Crăciun

 

Noile reguli pentru anul școlar 2020-2021. Elevii nu vor putea părăsi sala de clasă nici în pauza de cinci minute!

 

 

 

 

 

 

abonare newsletter