Educație

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – cooperare europeană de succes „Toți uniți contra bullying-ului” activitate de formare din cadrul proiectului Erasmus+ „Toți prieteni pe Internet”

Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a reunit în perioada 29-31 ianuarie 2020 echipe de profesori și elevi din Franța, Portugalia și România, țări partenere în cadrul proiectului de schimb interșcolar Erasmus + 2019-1-RO01-KA229-063925_1, „Toți prieteni pe Internet (Tous amis... sûr Internet - TASI), proiectul coordonat de către școala noastră derulându-se în perioda 2019-2021.

Activitãțile de formare pentru elevi, care au avut loc pe parcursul acestor zile la noi în școalã, reflectã preocupãrile intense ale tuturor școlilor partenere de a crea un mediu școlar nediscriminatoriu, tolerant și sigur pentru toți elevii, prin combaterea fenomenului de bullying și cyberbullying.

Lucrând în echipe transnaționale, elevii implicați în acest proiect au participat la ateliere de formare, analizând și furnizând judecăți de valoare asupra unor studii de caz  pe tema bullying-ului și cyberbullying-ului.  Produsele finale ale activității acestora s-au remarcat prin originalitate și prin varietatea soluțiilor propuse.


Antrenarea elevilor și a profesorilor coordonatori în ateliere de prezentare a culturii și mentalitãților românești și-a adus contribuția la promovarea culturii locale și naționale.

Celebrarea Zilei Multiculturalității a constituit un excelent prilej pentru echipele europene de a intra în contact direct cu elevi imigranți (nigerieni, sirieni) care s-au integrat foarte bine la noi în școalã, respectiv cu pãrinții acestora, iar prezentarea specificului cultural a accentuat ideea de unitate în diversitate, prin educație.


Pentru a fi conectați în mod direct la pulsul activităților din cadrul acestei reuniuni transnaționale, elevi și profesori din Grecia, Portugalia, Franța care nu s-au deplasat în România au participat la mobilitatea virtualã din spațiul eTwinning, realizând un schimb de pãreri pe tema bullying-ului și a cyberbulling-ului cu colegii portughezi, francezi și români prezenți la fața locului și care au prezentat tot ce au trãit în cele trei zile de formare.

Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” este o instituție cu o bogată activitate în domeniul cooperării europene, derulând încă două proiecte proiecte Erasmus+ care se vor încheia tot în 2021:


    *Sărbători în Europa - Să sărbătorim Europa! (Feiern in Europa - lasst uns Europa feiern) 2019-1-DE03-KA229-059676_3

Șapte elevi din școala noastră, însoțiți de trei profesori, vor petrece 5 zile la Strasbourg, unde vor colabora cu colegii lor germani și belgieni pentru mai buna cunoaștere a sărbătorilor regionale din Europa.

Desfășurarea proiectului este importantă atât pentru conservarea  și revigorarea tradițiilor și sărbătorilor regionale/naționale, cât și pentru consolidarea sentimentului de apartenență la Uniunea Europeană. Pornind de la sărbătorile în familie, trecând prin sărbătorile regionale și naționale, ajungem la sărbătorile marii familii europene. Elevii participanți au între 16 și 18 ani. 


    * proiectul Erasmus + Probleme deschise pentru învățare (Problèmes ouverts pour apprendre – P.O.P.A.)   2019-1-FR01-KA229-063078_2

Se propune o metodă inovativă de predare a matematicii, o abordare care motivează elevii și îi determină să lucreze cu plăcere, cooperând. Se dorește schimbarea posturii  și mentalității profesorului și acceptarea greșelii ca o etapă normală a învățării, în scopul creșterii motivației elevilor pentru studiul matematicii. Se vor aplica metode de predare/învățare care să crească stima de sine a elevilor și încrederea în ei și în profesor – privit ca partener în învățare. În consecință, există multe mobilități transnaționale de formare pentru profesori. În februarie 2020, 2 profesori din școala noastră vor participa la o formare în Italia, la școala parteneră din Roma.


Și elevii beneficiază de instruire, 3 elevi în vârstă de 12 ani, însoțiți de 2 profesori, se vor întâlni cu colegii lor italieni și portughezi tot la Roma.

În total, 6 instituții școlare colaborează în acest proiect  cu excelente rezultate; țările reprezentate sunt: Franța (Guadelupa), Italia, Germania, UK, Portugalia și România.

Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobarea a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter